06. 06. 2018.

Vjerovali ili ne, samo jedan pogled na vašu stolicu može vam reći da li ste zdravi ili ne!



Laboratorijskim analizama stolice može se steći jasna slika i dijagnoza vašeg zdravstvenog stanja. Međutim i samim pogledom na stolicu u zavisnosti od oblika, čvrstoće i boje stolice sami možete pratiti određene promjene u organizmu.

Prvo i osnovno KRV U STOLICI nikada nemojte zanemariti, jer uvijek postoji razlog zašto sepojavila i u većini slučajeva nije bezazlen. Proliv je sam po sebi opasan jer može dovesi do dehidracije organizma, a samim tim i drugih teških stanja. Proliv može da se pojaviti zbog hrane koju jedete, ali može značiti i virusno oboljenje ili još gore da imate parazite ili tumor.

Žuta stolica znači da vjerovatno imate problema sa žuči, što uopšte nije problem az odbaciti. Bijela stolica može da predstavlja simptome hepatitisa, ciroze ili problema sa pankerasom, Tvrda stolica u većine se javlja zbog loše ishrane, ali može biti i razlog loše probave, a rezultat tvrde stolice su najčešće pojava hemoroida, odnosno pucanje istih.

Da bi “uredovali ” vašu stolicu morate se hraniti zdravo, jesti dosta voća i povrća, piti dosta vode i makoliko na današnjem vremenu bilo teško izvodljivo JEDITE KUHANU HRANU! Ukoliko ste prinuđeni da pijeta antibiotike, obzirom da oni narušavaju crijevnu floru poželjno je da pijete i probiotike koji će pomoći razmnožavanju dobrih bakterija u vašim crijevima.

0 komentari:

Objavi komentar