15. 06. 2018.

NAJBOLJI RECEPT ZA DOMAĆI LIKER OD VIŠANJA


Recept za ovaj liker sam dobila od moje prijateljice Željke prije nekih 20 godina. Tada smo ga obje prvi puta radile i oduševile se njime. Već je sakupio jako puno poklonika i razdijeljen je na puno strana.

Višnje se ne moraju očistiti od koštica, ali ako ih očistite, dobiti ćete jaču aromu višanja u likeru. Višnje možete i naknadno očistiti kada ih izvadite iz likera. U svakom slučaju, odlične su kada se od njih napravi neki "pijani" džem ili ukusan nadjev za kolač. Liker možete raditi u bilo koje doba godine, jer možete koristiti i zamrznute višnje.


Potrebno je:

  •      3 kg višanja (sa košticama)
  •      3 kg šećera
  •      1 l rakije (lozovače)
  •      2 l crnog vina
  •      1/2 l ruma


Postupak:

Sve sastojke pomiješati u velikoj posudi i ostaviti da stoji 24 sata na hladnijem mjestu (ne mora u hladnjaku ako imate podrum ili slično). Probajte kakav je okus, pa slobodno dodajte ono što vama odgovara (možda više vina ili rakije ili šećera...) Ako napravite baš točno po receptu, zaista ćete se uvjeriti da je omjer odličan i okus predobar.

Nakon toga procijediti i spremiti u odgovarajuću ambalažu. Za probu možete napraviti manju količinu (1 kg višanja, 1 kg šećera, 3 dl rakije, 6 dl vina, 1 1/2 dl ruma). Možete ga čuvati više godina na sobnoj temperaturi, a manju količinu uvijek imati rashlađenu u hladnjaku i spremnu za konzumaciju i uživanje. Živjeli!0 komentari:

Objavi komentar