14. 06. 2018.

GINEKOLOG ISKRENO OTKRIO: "Ne volim kad mi dođe žena da je pregledam i uradi ovo!"


Mnogim ženama odlazak ginekologu nije ugodan. No, redovni pregledi i otvoren razgovor sa specijalistom mogu itekako doprinijeti zdravlju. Kako postići najbolju međusobnu saradnju? Ginekolozi otkrivaju šta ne vole kod svojih pacijenata.

Izvinjenja jer se niste depilirali:

Vaš doktor ima na raspolaganju svega nekoliko minuta koje će provesti s vama, a to vrijeme definitivno ne želi trošiti kako bi utvrdio kada ste se posljednji put obrijali ili depilirali. “Mnogo mi se pacijentica izvinjava jer se nisu obrijale “, kaže dr. Maureen Mulvihill. “No, ja to i ne primjećujem, niti znam da neko od mojih kolega na to obraća panju. Nas ne brine učestalost rješavanja dlačica već zdravlje. Dlake su normalna pojava i svi ih imamo”.

Kada odgodite pregled zbog mjesečnog ciklusa:
Svi ginekolozi slažu se u jednom: Ne odgađajte pregled zbog mjesečnog ciklusa. Nove tehnologije koje se koriste za papa-test omogućuju da se dobiju ispravni rezultati iako je ‘ono’ vrijeme u mjesecu, objašnjava dr. Dana Jackoby. “Zapamtite, ja sam ginekologica i obavila sam puno poroda, vidjela sam velike količine krvi”, kaže ona.

“Draže mi je da se pacijenti drže zakazanih pregleda”. Posebno je to važno ako obilno krvarite i to vas brine. Ima više smisla napraviti pregled tokom ciklusa jer je onda ginekologu jasnije šta se tačno događa. No, u ekstremnim situacijama, ako je krvarenje izuzetno obilno možda je bolje ipak odgoditi pregled, kaže dr. Nancy Lebowitz jer bi se moglo dogoditi da iz laboratorija zatraže novi papa test.

Kada sami sebi postavite dijagnozu:
Postoje ljekovi bez recepta kojima se možete obračunati s gljivicama tamo dole, no brine li vas bilo šta, obratite se prvo doktoru. “Ne dolazite na pregled usred korištenja nekog od lijekova jer nam je tada vrlo teško napraviti pregled. Za liječenje infekcije urinarnog trakta trebaju vam antibiotici na recept i kada počnete koristiti antibiotik obavezno ga popijte do kraja.

Žene će se u normalnim okolnostima osjećati bolje unutar 24 sata od početka korištenja lijeka, ali to ne znači da trebaju prestati uzimati lijek”, kaže Beth Battaglino, lider neprofitne asocijacije koja se bavi obrazovanjem žena o njihovom zdravlju. Napominje da bi ako ste skloni ponavljanju infekcija bilo najbolje da se obratite doktoru…

Kada ne kažete koje lijekove koristite:
Možda mislite kako lijekove koje pijete nije potrebno spominjati doktoru jer ne utiču na pregled ili kontracepcijske pilule po koje ste došli. Međutim, varate se. Ginekolog mora znati što od lijekova uzimate jer to može itekako uticati na vaše zdravlje.


Kada ne kažete ni riječ:
Ginekolozi tvrde kako žele čuti sve što vam je na umu, čak i ako se to vama čini glupim ili čudnim. “Naša je odgovornost i dužnost da pomognemo pacijenticama donnijeti ispravne odluke o zdravlju. Možda je vama zbog nekih problema neugodno, ali mi ih gledamo svaki dan “, kaže ginekologica Dana Jacoby. U nekim slučajevima, stidljivost vam može ugroziti i život. Doktorica Nancy Lebowitz, prisjetila se pacijentice koja je imala osip na ruci. “Kad sam je upitala koliko to traje, ona je pocrvenjela što znači da je osip već jako dugo bio prisutan. Nakon daljnjih pretraga otkriveno je da ima limfom”.

Kada se ne testirate redovno na rak grlića maternice:
Stručnjaci se slažu kako nema sumnje da redovni pregledi na rak grlića maternice mogu spasiti živote. “Svi znamo za pacijentice koje su čekale predugo da bi potražile pomoć. Na primjer, iscjedak neugodnog mirisa, nažalost, lako može biti dijagnosticiran kao rak grlića maternice IV stepena”, kaže Battaglino.
Izvor: DozaZdravlja.com/Magazin.hr

0 komentari:

Objavi komentar