19. 06. 2018.

ČOKOLADNI KOLAČ BEZ BRAŠNA GOTOV ZA 15 MINUTA


Kolač koji se često pravi u mojoj kuhinji. Zahtjeva jako malo pripreme i posla, a ima izuzetno bogat okus. Recept rađen po uzoru na originalni ATK recept s nekoliko promjena za bolji okus.

Sastojci:

– 500 grama mliječne čokolade
– 200 grama margarina /maslaca
– 8 jaja
– 0,5 šalica kave
– po želji kakao praha ili šećera u prahu


Priprema:

Zagrijati pećnicu na 160 stepeni C (325 F). Kalup veličine 20×20 cm posprejati uljem pa dno obložiti papirom za pečenje. Vanjski dio kalupa obložiti aluminijskom folijom dok sve strane ne budu prekrivene. Nasuti u posudu vode i staviti da prokuha. Maslac i čokoladu staviti u posudu koja je otporna na toplotu pa topiti na pari, mješajući dok sve ne bude sjedinjeno. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka pa mutiti mikserom dok ne udvostruče volumen, nekih 5 minuta. Potom dodati žumanjke, jedan po jedan i mutiti na najnižoj brizini dok se masa ne sjedini. Ostaviti smjesu sa strane.

Otopljenu čokoladu skinuti sa pare, pa u smjesu dodati pola šalice kave i sve dobro izmješati (ručno). Za one koji ne vole okus kave ovaj korak se može preskočiti. Vodu koju smo koristili za topljenje čokolade i maslaca ostaviti sa strane. Jaja koja smo prethodno izmiksali postepeno dodavati u čokoladu, mješajući konstantno dok sve ne bude jedinstvena čokoladna smjesa. Smjesu lagano sasuti u prethodno pomašćen kalup, te izravnati vrh smjese kašikom dok sve ne bude glatko. Kalup polako staviti u vodenu kupelj pa sve zajedno staviti u pećnicu.

Kolač pecite 25 minuta, zavisno od jačine pećnice, dok se smjesa ne počne hvatati sa krajeva. Kad je gotov, kolač izvadite iz kupelji i pustite da se ohladi par sati. Kad ga izvadite iz pećnice, kolač treba da izgleda kao da nije pečen, posebno u sredini. Jako je važno da ga izvadite na vrijeme jer ako ga ostavite duže, kolač će se prepeći i tekstura će biti drugačija.Kad se ohladi na sobnoj temperaturi, kolač je najbolje ostaviti u hladnjaku preko noći da maslac očvrsne. Prije nego ga poslužite, kolač okrenite i izvadite iz kalupa, potom pospite šećerom u prahu ili kakaom po želji.

0 komentari:

Objavi komentar