19. 10. 2019.

ČUDESNA BAKINA KROMPIRUŠA – RECEPT VRIJEDAN SVAKOG TRUDA



SASTOJCI:

ZA TIJESTO

  • 450 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • 3 žlice suncokretovog ulja

  • 250-300 ml mlake vode
  • 1 žlica jabučnog octa

ZA NADJEV

  • 1300 g krumpira
  • 2 glavice luka
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja
  • So

  • Obilno crnog mljevenog papra
  • 1 žlica Vegete
  • 50 g maslaca
  • Jogurt za posluživanje

PRIPREMA:

U većoj zdjeli pomiješajte glatko brašno i sol. Dodajte tri žlice suncokretovog ulja te u laganom mlazu ulijevajte mlaku vodu pomiješanu s octom i cijelo vrijeme miješajte vilicom. Količina vode ovisi o brašnu, a malo octa dodajemo jer od njega tijesto bude elastičnije, a djeluje i kao svojevrstan konzervans u tijestu. Sada se prebacite na radnu površinu, pobrašnite je i na nju stavite tijesto. Tijesto mijesite jedno 5-10 minuta, uz lagano dobrašnjivanje glatkim brašnom. Dužim miješenjem tijesta otpušta se gluten zbog kojeg će tijesto biti elastičnije kada ćete ga razvlačiti. To je jedna od onih malih tajni zbog kojih će vam tijesto biti odlično za razvlačenje. Budući da ste tijesto malo izmučili, sada ga obavezno ostavite da odmori, i to barem 30 minuta do sat vremena. Tijesto stavite na pobrašnjeni tanjur, pouljite ga kako se ne bi osušilo i pokrijte prozirnom folijom. Dok tijesto odmara, vi pripremite nadjev. Malo ćete se namučiti sa sjeckanjem, ali isplatit će se. Sitno nasjeckajte luk te ga, po želji, prodinstajte na malo ulja dok potpuno ne omekša i lagano se karamelizira.

Ovaj korak nije nužan, luk može ići i sirov u nadjev, no ja sam ga radije dinstala jer volim okus dinstanog luka. Krumpir operite, ogulite i nasjeckajte na što sitnije kockice. Budući da se krumpir ne kuha, potrebno je da bude sitno nasjeckan kako bi se tijekom pečenja pite skuhao od pare unutar tijesta. Čula sam da neki čak i ribaju krumpir, no ja nisam htjela jer mislim da bi tako pustio puno vode. Sada se bacamo na razvlačenje odležalog tijesta. Trebat će vam veći pravokutni stol ili radna površina, koje pokrijte čistim stolnjakom. Stolnjak pobrašnite kako vam se tijesto ne bi primilo za njega. Na sredinu stavite tijesto, te i njega malo pobrašnite. Dobro pazite da vam se tijesto nigdje ne zalijepi jer će se na tom mjestu potrgati i dobit ćete rupicu u tijestu. Prvo pobrašnjenim valjkom razvucite tijesto koliko ide, tako ćete si olakšati razvlačenje. Zatim, ako ste vještiji, možete tijesto primiti u ruke i kratko pustiti da lagano visi kako bi se razvuklo pod svojom vlastitom težinom. Položite ga na stolnjak i sada krenite razvlačiti rukama. Ruke podvucite do sredine tijesta i lagano povlačite prema van, pazeći da ne zapnete noktom i ne napravite rupicu. Kružite oko stola i ponavljajte tu radnju dok tijesto ne bude razvučeno preko cijelog stolnjaka i gotovo prozirno. Ako vam se i dogodi da tijesto pukne malo i stvori koju rupicu, ništa strašno. Tijesto ostavite 5-7 min da se lagano posuši, a zatim nožem pažljivo odrežite zadebljale krajeve tako da dobijete pravilan pravokutnik.

Lagano ga cijelog poškropite uljem.
Pomiješajte krumpir, vrhnje i začine. Nemojte previše štedjeti na soli i pogotovo papru, krumpiruša mora biti jače začinjena. Nadjev jednakomjerno rasporedite po donjoj trećini vučenog tijesta. Rubove tijesta uz nadjev lagano rukama preklopite na nadjev, a zatim pomoću stolnjaka zarolajte pitu do kraja. Kraj tijesta Vam mora ostati ispod štruce.
Sada tijesto režite na štruce veličine najvećeg lima koji stane u pećnicu (ili ga možete zavinuti u pužića, ako tako više volite). Meni su od ove količine tijesta i nadjeva izašle taman četiri štruce za popuniti pleh veličine 40×30 cm. Pažljivo prebacite štruce na pleh obložen papirom za pečenje (ili samo pomašćen), te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite oko 30-40 min, dok pita ne porumeni. 10 min prije kraja pečenja, pitu kistićem premažite otopljenim maslacem i vratite u pećnicu. 5 minuta prije kraja pečenja možete ponoviti ovaj postupak. Gotovu krumpirušu izvadite i pokrijte čistom vlažnom krpom kako bi kore mrvu omekšale. Ja volim da nisu potpuno hrskave, nego da malo omekšaju. Isto tako, ako volite mekanije kore, tijekom pečenja ih možete premazati i razmućenim vrhnjem.
Ja to ovaj put nisam htjela jer mi se dragi prošli put žalio da kore moraju biti hrskave.
Pustite pitu da se malo ohladi, a zatim, uz šalicu jogurta, navalite!! Dobar tek!

0 komentari:

Objavi komentar