05. 06. 2018.

iscjedak ¸¸TAMNO SMEĐE BOJE!?!? Evo koliko je opasan i kada treba posjetiti ljekara zbog ozbiljnosti bolesti…


Mogući uzroci tamno smeđeg iscjetka uključuju:
– Trudnoća – tamno smeđi iscjedak prije menstruacije najčešće je implantacijsko krvarenje. Boja može varirati od ružičaste, crvene do svijetlo ili tamno smeđe. Iscjedak može trajati tri do četiri dana.
– Ovulacija – tijekom procesa ovulacije tamno smeđi iscjedak je uobičajena pojava. Iscjedak može trajati nekoliko dana.
– Klimakterij – mnoge žene koje su blizu menopauze mogu doživjeti tamno smeđi iscjedak umjesto menstruacije.

– Endometrijsko krvarenje (krvavi iscjedak) – endometrijsko krvarenje se događa kada postoji tkivo maternice koje nije izašlo iz tijela tijekom menstruacije. Obično se događa nakon završetka ciklusa ili neposredno prije nego što počne slijedeći cilus. S obzirom da je riječ o staroj krvi, ona je s vremenom postala tamno smeđe boje.

– Upalne bolesti zdjelice – riječ je o ozbiljnijem stanju koje zahtijeva liječenje. Ova bolest se događa kao posljedica infekcije u maternici, jajovodima, jajnicima, grliću maternice. Upalna bolest zdjelice je bolna i može izazvati bolove tijekom spolnog odnosa, bolove u trbuhu i neplodnost, ako se ne liječi.
– Rak vrata maternice – rak grlića maternice je daleko najteža bolest koja je povezana s tamno smeđim iscjetkom. Rak vrata maternice se širi putem HPV virusa. Ostali simptomi raka vrata maternice mogu uključivati gubitak apetita, gubitak težine, bol u nogama, bol u zdjelici i umor.
*

Smeđi iscjedak je obično bezopasan, no, ako je praćen sljedećim simptomima, posjetite ginekologa:

– Učestali smeđi iscjedak neugodnog mirisa
– Svrbež
– Peckanje
– Bol u intinom području
– Otekline u intimnom području
– Bolni spolni odnos

0 komentari:

Objavi komentar