21. 10. 2019.

OPREZ! Ako vas pozove nepoznat broj i pita “Da li me čujete?”, ni u kom slučaju ne odgovarajte sa “DA” – spustite slušalicu bez riječi! EVO ZAŠTO!!Ako čujete na telefonu ovo pitanje, momentalno prekinite vezu i ne odgovarajte na pitanje ni pod kojim uslovom. Širom svijeta je ovo proglašeno kao ‘crveno upozorenje’ od strane policije i prevarantima je cilj da od vas čuju riječ ‘Da’. Odgovor “Da” bi odmah nakon toga uslijedio i tada vas prevaranti drže u šaci. Policije širom svijeta su prihvatile ovo upozorenje kao ozbiljno. Mnogi ljudi su prijavili da su ih prevaranti zvali i pokušali da privuku njihovu pažnju.

To znači da je rizik i dalje na snazi. Svako bi trebalo da bude na oprezu ako dobije čudne telefonske pozive od nepoznatih brojeva. Evo kako prevaranti funkcionišu. Dobijete poziv od nepoznatog broja i javite se. Glas sa druge strane veze (koji može biti robotski) pita: “Da li me čujete?” ili slično pitanje. Nakon toga se vaše “Da” snima. Ako neko nasjedne na prevaru i kaže “Da”, prevaranti počinju da naplaćuju usluge koje nikada zapravo niste prijavili. Oni će zvati kako bi od vas zahtijevali vraćanje kreditne kartice ili novca, koristeći vaše “Da” kao dokaz da ste se prijavili za servis. Srećom, vaš odgovor ne znači da ste zaista potpisali bilo kakav ugovor. Biro ima neke odlične savjete za vas kako da izbjegnete ove robo-pozive. Kada vam zazvoni telefon, ne javljajte se na nepoznati broj.

Ako se javite i čujete čudno pitanje, jednostavno spustite slušalicu bez riječi. Oni će možda nastaviti da zovu, jer vam je telefonska linija aktivna. Ako odgovorite “Da” slučajno i instiktivno, ne paničite. Vi ne dugujete pare onome ko vas je pozvao, samo zato što on ima vaš snimljen glas. Oni će vas možda aktivirati za neke proizvode i početi da šalju račune, ali sve dok im ne date informacije o kreditnoj kartici, nećete ostati bez novca. Ako primite pozive koji zahtijevaju isplatu od vas ili pokušaju da vas prevare, zapišite broj i prijavite ga policiji. Takođe je dobra ideja da obratite pažnju na telefonske račune i kreditne kartice nakon što primite ovakve pozive.

U slučaju da otkrijete informacije o svojim finansijama, obratite pažnju na čudne račune koji se mogu pojaviti na vašoj kreditnoj kartici. Prema riječima “Fox News”-a, svako bi trebalo da preduzme sljedeće mjere bezbjednosti: ne javljajte se na broj koji vam je nepoznat, ne odajte nikome svoje lične podatke, ne potvrđujte svoj broj preko telefona, ne odgovarajte na pitanja preko telefona. Podijelite ove informacije sa svima koje poznajete!

0 komentari:

Objavi komentar