19. 10. 2019.

“ŠARENI KUGLOF” – JEDNOSTAVNIM POSTUPKOM NAPRAVITE OVAJ UKUSAN I LIJEP KOLAČ!



Sastojci

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera ili 1 ravna kašika vanilla paste
  • 250 ml ulja

  • 400 ml mleka + 1 kašika
  • 450 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 15 g kakao

Priprema

Umutiti jaja, sobne temperature i postepeno dodavati šećer. Mutiti dok ne dobijete gustu i svetlu masu i na kraju dodati vanilu. ( Ja sam koristila šećer od trske i stavila sam samo 150 g jer mi ne volimo puno slatko, za vas, koji volite slatko,staviti svih 200 g ) Dodavati polako ulje, stalno muteći i na kraju dodati mleko i sjediniti sve zajedno. Možda je nekom previše ulja, ja sam ovaj kuglof pravila i sa manje ulja, ali je onda bio dosta suv, tako da bih vam preporučila da stavite celu količinu ulja.

Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo.
Žicom za mućenje sjediniti brašno sa tečnom masom, dodavajući po malo i kad ste sjedinili prvu količinu, dodavati po malo i preostalo brašno. Ko voli, može dodati koricu pomorandže ili limuna. U malu činijicu sipati kašiku mleka i dodati kakao i rastopiti u mleku. Celokupnu masu podeliti na dva dela ( kod mene je to bilo malo više od 600 g svaki deo ) i u jedan deo dodati kakao i dobro sjediniti sa belom masom. Kalup za kuglof ( najveći koji imate ) dobro isprskati sa sprejom za pečenje ili podmazati sa puterom i blago pobrašniti. Sipati kašikom svuda po dnu prvo belu masu ( trebaće vam oko 3 do 4 kašike mase ) onda preko sipati masu sa kakaom pa preko mase sa kakaom sipati belu masu i tako dok imate materijala.

Uključiti rernu na 175 do 180°C ( to uraditi kad počnete da sipate masu u kalup, dok vi završite sa sipanjem,rerna će se zagrejati ) i peći oko 45 do 50 minuta. Probati sa iglom za pletenje da li je kolač pećen. Ostaviti u kalupu da se kratko prohladi i onda okrenuti na žicu i ostaviti da se potpuno ohladi. Kuglof možete preliti sa istopljenom čokoladom ili samo posuti šećerom u prahu. Prijatno!!!!!

0 komentari:

Objavi komentar