13. 04. 2018.

KAKO DA SE RIJEŠITE KRTICE IZ VAŠEG VRTA NA HUMAN NAČIN?


Krtica je simpatična životinjica nalik na miša koja živi ispod zemlje, neumorno kopajući hodnike. Po prirodi je mesožder, hrani se raznim kukcima i glistama tako da ne radi štetu vašim biljkama.

Čak je to i dobro, jer je u neku ruku prozračuje i rahli. Problem s krticama u vrtu nastaje kad počnu izbacivati zemlju iz svojih hodnika i kada nastaju poznati krtičnjaci, mala brdašca zemlje koja izgledaju ko’ šaka u oko na vašem lijepo pokošenom travnjaku. Obzirom da su zaštićene i da ih ne smijete fizički uništavati, postoji podosta prirodnih, ekoloških sredstava i načina kako otjerati krticu iz vrta ili dvorišta. Jedna krtica ima radijus djelovanja i do 400m2 i nevjerojatno je radišna.

U 20 minuta u stanju je iskopati i do 6 kg zemlje. Obzirom na svoju masu od nekih 100-tinjak grama to je poprilično. Kako živi isključivo pod zemljom, krtica je gotovo slijepa. Razlikuje samo svjetlo i tamu, ali zato ima savršeno razvijen sistem osjetila kojima zamjećuje i najmanje treperenje zraka i zemlje.

Živi sama, a može doživjeti starost do 4 godine. Zahvaljujući vrlo osjetljivom sistemu za osjetila, zamjećuje na daljinu mnoge svoje žrtve. Osim kupovnih sredstava koja možete nabaviti u poljoapotekama, postoji čitav niz narodnih sistema za odbijanje krtice. Jedan od poznatijih je da plastičnu bocu od mineralne vode škarama odrežemo na pola, odvrnemo čep i sa grlom prema dolje, gurnemo je u rupu (u krtičnjak). Vjetar koji puše iznad boce vrtloži se i stvara zvukove koji se prenose u podzemne hodnike, a koji irirtiraju krticu.


0 komentari:

Objavi komentar