25. 04. 2018.

Ne možete da smršate!? Vaša visina je mogući razlog toga… Evo zbog čega VISINA TIJELA utiče na brzinu mršanja…



Ne možete da smršate!? Vaša visina je mogući razlog toga… Evo zbog čega VISINA TIJELA utiče na brzinu mršanja… “Niske žene imaju sporiji metabolizam”, objašnjava Craig Primack, doktor i predstavnik Udruge za liječenje od pretilosti.”

Prosječna žena ima bazalni metabolizam od 1.400 kalorija dnevno. To znači, ako leži u krevetu 24 sata, njeno tijelo će svejedno sagorjeti 1.400 kalorija. Ali, dame koje su niže od 152 centimetra imaju bazalni metabolizam od oko 1.250 kalorija, dok oni visoki oko 180 centimetara sagorijevaju i do 1.700 kalorija dnevno”, rekao je Craig za britanski Cosmopolitan. Ako se pitate zbog čega je život tako nepravedan, evo i jednog kratkog odgovora:

Što je tijelo manje, to mu je potrebno manje energije, ali manje je i sagorijeva, objašnjava Craig. Niže tijelo ima više čiste mase, tvrdi Craig, a to uključuje mišiće, organe, kosti, vezivna tkiva – odnosno sve što nisu masti i voda. Čista masa je najvažniji faktor koji odlučuje koliko kalorija tijelo sagorijeva u stanju odmora, koliko u hodanju ili prilikom vježbanja. Također, neka istraživanja objavljena u medicinskom časopisu PLoS One pokazala su da čak i veličina bubrega, mozga, jetre i mišića utječe na bazalni metabolizam.

I da, veličina organa je proporcionalna veličina tijela i visini, što znači da niži ljudi imaju manje vitalne organe u odnosu na više ljude, kaže nutricionistkinja i fitness trener Marie Spano.
I kao da sve ovo nije dovoljno, niže osobe imaju i manje mišiće, jer uostalom, manje je mišića potrebno da se pomakne tijelo od 150 centimetara, nego ono od 180 centimetara. Međutim, ako ste nižeg rasta nemojte dopustiti da vas ovo obeshrabri, jer postoje načini na koje možete smršavjeti i nadmudriti vaš metabolizam.

0 komentari:

Objavi komentar