30. 04. 2018.

Brzo gubljenje kilograma – Da li je ovo zaista najbolja dijeta?


Izgleda da popularnost Atkinsonovo dijete ne jenjava, a evo šta o tome kažu stručnjaci…

Ne samo da se Kim Kardašijan stalno hvališe kako joj je ovaj režim ishrane pomogao da smanji trudničke kilograme, već je sada švedska vlada u zvaničnom saopštenju sektora za zdravlje, posavjetovala ljude ove zemlje da eliminišu ugljene hidrate ako žele da smršaju. Ali prije nego što sebi zauvijek zabranite ulazak u omiljenu pekaru, imajte na umu ovo:

Eksperti kažu da su dijete poput Atkinsonove, koje podrazumijevaju eliminisanje ugljenih hidrata, pogodne na kratke staze, a ne kao dugoročni plan ishrane. Dijete koje se baziraju na smanjenom unosu ugljenih hidrata mogu da pokrenu brzo gubljenje kilograma za kratko vrijeme, ali to nema efekta na duže staze – kaže doktorka Rebeka Skričfild, ekspert za mršavljenje iz Vašingtona. Šta više, izbacivanje hljeba i krompira iz ishrane u potpunosti, zapravo može da sabotira vaše napore da budete vitki, u dužem vremenskom periodu.

Takve dijete vode ka vrtenju broja kilograma u krug i jo-jo efektu, što je potencijalno vrlo štetno za vaš metabolizam – nastavlja dr. Skričfild. – Razlog je tome što kada smršate, vi gubite i mišićnu masu i masne naslage, ali kada se ponovo ugojite, možda ćete povratiti samo masti. Dakle, šta je presuda? Za dugotrajnu vitkost i zdravlje najbolja je balansirana ishrana. Mnogi nutricionisti preporučuju ovakvu šemu: pola tanjira voća ili povrća, četvrtina ugljenih hidrata i četvrtina proteina, i tako u svakom obroku. Ipak, ako vam je potreban brzi efekat, recimo da biste obukli svoju vjenčanicu iz snova, onda ok. Probajte sa Atkinsonom, ali ipak zadržite bar parčence hljeba uz obrok. Kada situacija nije hitna, jednostavno se držite zdravog načina života i bićete dobro!
Preuzeto sa: www.cosmopolitan.rs

0 komentari:

Objavi komentar