13. 03. 2018.

FIGARO OBLATNE…KAD IH PROBATE UVIJEK ĆETE IH SPREMATI NA OVAJ NAČIN


Sastojci:
Fila:
  • 30 dkg grubo sjeckanih oraha
  • 3 jaja
  • 30 dkg šećera
  • 25 dkg margarina


Karamel:
  • 30 dkg šećera
Podloga:
  • 2 manje oblatne
Priprema:

Za filu u posudi dobro izmješajte jaja sa šećerom i margarinom, dodajte nasjeckane orahe i stavite kuhati na laganu vatru štednjaka (uz neprestano miješanje) sve dok se ne zgusne. Istovremeno u dubljoj tavi, također na laganoj vatri, otopite šećer u karamel (pazite da vam ne izgori). I fila, i karamel trebali bi biti gotovi otprilike u isto vrijeme.

Filu maknite s vatre, te joj umiješajte otopljeni karamel. Smjesu izlijte na oblatnu (na onu stranu gdje su širi kvadratići) i poklopite drugom oblatnom. Obzirom da se fila ne stvrdnjava odmah, koristim mali bakin trik sa krpom (najbolje su one od damasta jer nemaju dlačice). Prvo složite suhu krpu, na sredinu položite oblatnu sa širim kvadratićima prema gore (krajevi krpe moraju sa svih strana biti duži od oblatne), izlijete smjesu, lagano razmažete, poklopite drugom oblatnom i omotate krpom sa svih strana. Odozgo stavite uteg, obično stavim drvenu dasku otprilike iste veličine kao oblatne i na to 1 kg šećera ili neku knjigu. Na taj način ćete postići da se oblatne dobro zalijepe za smjesu i da se ne odvajaju prilikom rezanja. Ostavite da se ohladi i stvrdne (najbolje preko noći) u nekoj hladnoj prostoriji. Kad se ohlade pažljivo odstranite krpu (jer se zalijepi), te režite štangice.

Posluživanje:

Iako na prvi pogled priprema izgleda jednostavna, vjerujte mi, dosta je komplicirano… Posebnu pažnju trebate obratiti kuhanju file i karamela jer kuhate oboje u isto vrijeme, pažljivo miješajte jer će vam vrlo lako izgoriti. Ako sve ispadne kako treba, okus je savršen i vrijedan svakog našeg truda.
Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar