25. 03. 2018.

Sok od kupusa sprečava rak! A evo kako da ga napravite (RECEPT)


U našoj kulturi i našoj ishrani kupus ima počasno mesto jer je jeftin, a zdrav. Počnite da pijete i sok od kupusa, preporodićete se. Stalno se ističe koliko je kupus važan u ishrani, a kod nas je ovo povrće jeftino i ima ga cele godine, zbog čega je često i zastupljeno na domaćim trpezama. Nije većini ljudi tek onako omiljeno jelo sarma ili salata od kiselog kupusa zimi. O njegovoj lekovitosti dosta se zna, ali malo ko zna da je svež sok ovog povrća pravi eliksir zdravlja.

OBLOZI OD KUPUSA SU LEK: Evo šta će da se desi ako ih stavite na grudi, noge ili vrat!

Osim velike količine vitamina C, kupus sadrži i značajnu količinu vitаminа K, mаngаna, mаnju količinu vitаminа B6, kаlcijumа, kаlijumа i tiаminа, аntioksidаnte holin, betа-kаroten, indol... a crveni kupus sаdrži i veću količinu ovih lekovitih sastojaka nego zeleni. Mnoge studije dokаzаle su dа kontinuirana upotreba soka od kupusa smаnjuje rizik od gojаznosti, dijаbetesа, srčаnih oboljenjа, ali i poboljšava kvalitet kože, podiže nivo energije i podstiče zdravo mršavljenje. Posebno povoljno deluje na želudac i želudačne tegobe poput čira, a ustanovljeno je da usled velike količine antioksidanata – sok od kupusa može da deluje i preventivno protiv nastanka raka.

Takođe, snižava nivo holesterola u krvi, dobar je za anemične ljude, sadrži folnu kiselinu, zbog čega je poželjno da ga koriste trudnice za pravilan razvoj ploda. Pomaže i kod reumatizma i artritisa, ublažava nesanicu i depresiju. Verovatno se pitate da li postoji neka bolest ili stanje za koje kupus nije dobar, ali - odgovor je ne! Možemo ga zvati dr Kupus.

Recept za jednostavan sok:

Preduslov da napravite sok od kupusa jeste da imate sokovnik. Onda samo isečete kupus na krupnije komade, ubacite ih u otovor za povrće i pritiskate poklopac dok curi sok, pa potom ubacite novu turu. I ne brinite ako dobijete malu količinu soka, dovoljna je jedna čašica na prazan stomak ujutro da biste osetili kako vam se popravlja opšte stanje organizma. Dakle, pripremite:

- 1/4 ili 1/2 glavice kupusa
- 1/4 čaše vode
Ukoliko želite da mu poboljšate ukus, ubacite i jednu ili dve šargarepe, a možete da dodate i jabuku ili kivi, đumbir, pomorandžu, cveklu, bananu, ili neko drugo voće. Preuzeto sa: http://www.telegraf.rs

0 komentari:

Objavi komentar