24. 03. 2018.

TO ŠTO SE S GODINAMA GOJIMO NEMA NIKAKVE VEZE SA ISHRANOM: Ovoj je pravi razlog, uklonite ga što prije!

-- S godinama postaje sve teže skinuti suvišne kilograme i ne vratiti ih. Mnogi su to osjetili na svojoj koži, ali jeste li se ikada zapitali zašto se s godinama lakše gojimo? Odgovor zapravo nema veze s hranom i prehrambenim navikama! Život je suviše kratak da bismo ga trošili na dijete: Ovo je zaista pravi ključ za gubitak kilograma!

“Postoji nekoliko razloga za ovu omraženu pojavu, ali najveći je gubitak mišićne mase, koji se sa starenjem događa kod svakog čovjeka”, kaže dr Kerolin Apovijan, direktorka Centra za nutricionizam i kontrolu tjelesne težine u Bostonu i potpredsjednica Udruženja za gojaznost.
Dio mišićne mase koji je definisan najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim riječima, što je mišićna masa veća, to ćemo sagorjeti više kalorija. Mišićna masa počinje da se smanjuje oko 30. godine, a taj proces nazvan sarkopenija, ubrzava se oko četrdesetog rođendana.

“Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, našem tijelu će trebati manje kalorija da se ugoji, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zamijeniće masno tkivo”, objašnjava doktorica, piše “Kurir“…Uz sarkopeniju, krivci za veću sklonost gojenju i otežano mršavljenje kako starimo su i hormonalne promjene, veća sklonost sjedelačkom načinu života, povećana količina stresa i manjak sna, zbog sve većih odgovornosti i obaveza. Dr Kerolin Apovijan dala je i 3 savjeta kako sprečiti smanjenje mišićne mase:

Preuzeto sa: http://ispovesti.com/Radite vježbe sa tegovima bar dva puta sedmično, povećavajući s vremenom i težinu tegova i intenzitet vježbanja. Naspavajte se, jer san omogućava tijelu da se oporavi i mišićima da se obnove. Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima. Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba, meso peradi i biljni proizvodi poput tofua, leblebija, orašastog voća i sjemenki. Takođe je važno ne preskakati obroke u želji da “sačuvamo” kalorije za veći obrok kasnije. “Najbolje je jesti često i to male, ukusne obroke koji sadrže proteine i vlakna. Ako jedete redovno, imaćete energije za trening snage, metabolizam će vam raditi dovoljno brzo i nećete biti u iskušenju da preterate s jelom”, savjetuje nutricionistkinja Žaklin London. Preuzeto sa: https://www.kurir.rs/





0 komentari:

Objavi komentar