31. 03. 2018.

FARBANJE JAJA PRIRODNIM METODAMA....BRZO I LAKO I ZDRAVO


Zabavno je i jednostavno koristiti hranu i cveće kako bi napravili svoje vlastite prirodne boje za uskršnja jaja. Dva glavna načina za korištenje vlastitih boja su da se boje za jaja dodaju dok se ona i kuvaju ili bojiti jaja nakon što su tvrdo kuvana. Mnogo brže je kuvati boje i jaja zajedno, ali će vam tako trebati nekoliko posuda ako želite da napravite više boja. Bojiti jaja nakon što su kuvana zauzeće vam dosta suđa i više vremena, ali može da bude praktičnije (uostalom, većina šporeta ima samo četiri ringle!)

Pokušajte i sveže i smrznute proizvode. Gotovi proizvodi će proizvesti mnogo jače boje. Ključanje boje u koju je dodato sirće će rezultirati jačim bojama. Neki materijali moraju da budu kuvani da bi pustili boju (označeno sa 'kuvano' u tablici). Neki od voća, povrća i začina mogu da se koriste hladni.

Da biste koristili hladne materijale, prelijte kuvana jaja sa vodom, dodajte sredstvo koje daje boju, dodajte kafenu kašičicu ili manje sirćeta i neka jaja ostanu u frižideru sve dok se ne pojavi željena boja. U većini slučajeva, što duže ostavite jaja u boji, dobićete sve intenzivniju boju.
Evo kako da najbolje iskoristite metodu korištenjem prirodnih boja:
1. Stavite jaja u jednom sloju u posudu. Dodajte vodu da jaja budu pokrivena.
2. Dodajte otprilike jednu kašikicu sirćeta.
3. Dodajte prirodni pigment. Koristiti više materijala za više jaja ili za intenzivniju boju.

4. Ostavite vodu da proključa.
5. Smanjite temperaturu i krčkajte još 15 minuta.
6. Ako ste zadovoljni sa bojom, izvadite jaja iz tečnosti.
7. Ako želite intenzivniju boju jaja, privremeno izvadite jaja iz tečnosti. Procedite boju kroz filter za kagu (osim ako ne želite pegava jaja). Prekrite jaja sa isfiltriranom bojoj i neka ostanu u frižideru preko noći.
8. Prirodno bojena jaja neće biti sjajna, ali ako želite sjajan izgled možete da utrljate malo ulja na jaja nakon što se osuše.

0 komentari:

Objavi komentar