26. 03. 2018.

Ovo je prognoza za juli i avgust, i staje u jednu riječ – PAKAO!


Pakleno – riječ je kojom se može opisati kakvo nas ljeto očekuje. Spremite se i na nevjerovatnih 55 tropskih dana, koji nas očekuju tokom jula i avgusta. A i kada sunce zađe, očigledno je da nećemo moći da predahnemo od toplote, jer se najvaljuje veliki broj tropskih noći.

Kako za “blic.rs“ objašnjava meteorolog Goran Pejanović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda za sektor Nacionalnog klimatskog centra, ljeto će biti izrazito toplo i sušno. Tropske noći i na planinama. Očekujemo da će biti od 30 do 55 tropskih dana, a u brdsko-planinskim predjelima oko devet dana. Imamo podatak da će biti i tropskih noći do 11, dok će samo u Beogradu biti oko 26. I u planinama se mogu očekivati tri tropske noći. Toplotni talasi biće u julu i avgustu – objašnjava Pejanović. On pojašnjava da se tropski dan proglašavaju kada je temperatura preko 25 stepeni, a nas ovog ljeta očekuje temeprature i preko 35 stepeni.

Sa druge strane, tropska noć je kada se ni tokom noći temperatura ne spušta ispod 20 stepeni. Ljeto će biti sušno, sa manje padavina u odnosu na prosjek u toku sva tri ljetnja mjeseca. Za cijelo ljeto očekuje se samo od 17 do 28 kišnih dana, dok će na planinama i do 33 dana padati kiša – pojašnjava Pejanović. A evo kakvo nas vrijeme očekuje za svaki ljetnji mjesec posebno, koji je pripremio Republički hidrometerološki zavod: Jun će biti malo topliji.  Srednja temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjih prosjeka, za 1,6 stepeni više nego obično. U Beograd i široj okolini srednja temperatura tokom avgusta biće oko 30,2 stepena. Mjesečna suma padavina tokom juna biće ispod višegodišnjeg prosjeka i procjenjuje se da će pasti samo oko 30 mililitara kiše.. Toplotni talasi očekuju nas u julu.

Jul će biti topliji i suvlji nego ranijih godina. Srednja minimalna temperatura vazduha biće za oko 1,2 stepeni viša od višegodišnjeg prosjeka, a srednja maksimalna temperatura viša za oko 1,6 stepeni. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30,2 stepeni. Mjesečna količina padavina tokom jula biće za oko 15 milimetara niža u odnosu na višegodišnji prosjek, i u Beogradu i okolini iznosiće oko 30 milimetara. Nastavak toplog ljeta i u avgustu I avgust će ove godine biti topliji i suvlji nego ranije, ali će avgustovska količina padavina biti u granicama uobičajenih za to doba godine. Srednja minimalna temperatura vazduha biće za oko 1,2 stepena viša u odnosu na višegodišnji prosjek, a srednja maksimalna temperatura viša za oko 1,3 stepeni. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30,1 stepena. Mjesečna količina padavina tokom avgusta biće za oko 7 milimetara niža u odnosu na višegodišnji prosjek, i u Beogradu i okolini iznosiće oko 43 milimetara.


0 komentari:

Objavi komentar