05. 01. 2018.

Znanstvenici potvrdili: Otkrivena nova metoda liječenja povišenog krvnog pritiska

Znanstvenici preporučuju izbjegavanje konzumacije kofeina ako pacijent planira mjeriti krvni tlak.

Istraživanja su pokazala da kava s kofeinom može povisiti krvni tlak, za razliku od one bez kofeina. Prema podacima istraživanja, kofein je glavni čimbenik koji utječe na krvni tlak, a stručnjaci upozoravaju da je ujedno i jedan od okidača pojave kardiovaskularnih problema. Međutim, osobe koje piju kavu s kofeinom svakodnevno razvili su toleranciju na slične događaje, što upućuje na to da utjecaj ovisi o intervalima konzumiranja. Tim stručnjaka sa Sveučilišta u Londonu i Kanadi, pod vodstvom dr. Davida Bailyja, došao je do zanimljivih rezultata nakon što je izmjerio učinak povremene konzumacije kave na krvni tlak, a posebno na to kako kava utječe na djelovanje blokatora kalcijevih kanala. Istraživači su željeli doznati što će se dogodili s krvnim tlakom ako se osoba bude toliko dugo suzdržavala od pijenja kave da se kofein u potpunosti eliminira iz krvi.

Znanstvenici su očekivali da će nakon toga prilikom sljedeće konzumacije osoba imati povišen krvni tlak, jer su pretpostavili da se eliminacijom kofeina iz krvi pa ponovnim unosom poništava hipotenzivni učinak felopidina. Kako bi testirali svoju teoriju, znanstvenici su pozvali 13 osoba s normalnim krvnim tlakom, prosječne dobi 52 godine. Provedena su tri ispitivanja u intervalima od tjedan dana. Prije svakog ispitivanja ispitanici 48 sati nisu konzumirali kavu, proizvode koji sadrže kofein niti alkohol, grejp, marmeladu, duhan i lijekove. Nakon što su prošli sve testove, ispitanici su trebali konzumirati 300 ml crne kave i maksimalnu preporučenu dozu felodipina (10 mg). Potom su izbjegavali kavu dva dana, pri čemu se prilična količina kofeina eliminirala iz tijela, tako da je nakon prve sljedeće konzumacije kave krvni tlak bio jako povišen. Voditelj istraživanja dr. David Baily upozorava na to da ispijanje kave neposredno prije posjeta liječniku itekako može utjecati na zaključke i terapiju koju bi liječnik mogao propisati. Također ističe važnost dobivenih rezultata istraživanja, jer niti jedne smjernice do sada vezane uz visoki krvni tlak ne spominju utjecaj kave na njegovu vrijednost.

Nova studija učvrstila je vezu između prisutnosti hipertenzije kod roditelja s većim izgledima za povišen krvni tlak kod njihove djece.

Obiteljska povijest hipertenzije znak je upozorenja za povišeni krvni tlak - procjenjuje se da je u 35 do 65 posto svih slučajeva visoki krvni tlak naslijeđen, piše stručni časopis Archives of Internal Medicine. Nova studija provedena na sveučilištu Johns Hopkins je jedinstvena jer tu vezu potkrepljuje golemom količinom podataka prikupljenih tijekom 54 godine na uzorku od 1160 ispitanika. Utvrđeno je da je ključna dob u kojoj se kod roditelja prvi put javila hipertenzija - ako se kod njih povišeni krvni tlak javio prije 55. godine života, izgledi da će i njihova djeca patiti od istog problema rastu čak sedam puta. Američki istraživači napominju kako je, bez obzira na uzrok, povišeni krvni tlak moguće djelotvorno držati pod kontrolom uz pomoć odgovarajućih lijekova, prehrane i fizičke aktivnosti.

Od visokog krvnog tlaka svake godine boluje stotine milijuna ljudi širom svijeta, što američku vladu stoji 76 milijardi dolara.

Svaki treći čovjek ima problema s visokim tlakom, koji bez liječenja može postati velika opasnost, dovodeći do bolesti srca, moždanog udara ili zatajenja bubrega. Ipak, izum novog uređaja za mjerenje krvnog tlaka, osim što može spasiti mnogo života, mogao bi promijeniti i način na koji je krvni tlak bio praćen tijekom više od sto godina. U današnje vrijeme pacijenti mogu precizno izmjeriti tlak testirajući što se događa u velikim arterijama u blizini srca, što se naziva središnjim krvnim tlakom. Krvni tlak se uobičajeno mjeri preko pulsa nadlaktice, što je najpraktičnije, no nedavna istraživanja pokazuju da krvni tlak u ruci nije precizan za procjenjivanje rizika od bolesti kao središnji krvni tlak. "Na temelju promjene središnjeg tlaka možete saznati koliki je vaš rizik za bolesti srca", rekla je dr. Nicole Weinberg, kardiologinja u bolnici Saint John. Mogućnost mjerenja krvnog tlaka u aorti, koja je bliže srcu i mozgu, iznimno je važna, jer upravo tim organima visoki krvni tlak može uzrokovati znatnu štetu. Dosad se krvni tlak u aorti mogao mjeriti samo izravnim kirurškim postavljanjem katetera ili senzora tlaka u aortu. No, američka agencija za lijekove (FDA) odobrila je novi aparat, Sphygmocor, koji je omogućio da senzor veličine kemijske olovke mjeri tlak pritiskom na zapešće. "Stavili smo sondu na središnju arteriju i kroz pritisak iz srca u arteriju uspjeli izmjeriti središnji tlak", objasnila je dr. Weinberg. U samo nekoliko minuta, liječnici mogu preporučiti ili promjenu načina života ili liječenje medikamentima. Ako niste u mogućnosti isprobati novi test, sljedeći put kad budete mjerili krvni tlak, svakako provjerite obje ruke. Nova studija objavljena u časopisu Lancet pokazuje da ako očitavanja za lijevu i desnu ruku imaju izrazito drukčije gornje vrijednosti, to može biti znak bolesti krvnih žila.

Znanstvenici iz Američkoga kardiolo­škog udruženja smatraju da su od alternativnih pristupa u smanjenju krvnog tlaka najučinkovitiji izometričko vježbanje na ručama, vježbanje s otporom ili vježbe snage.

Skupina stručnjaka došla je do takvog zaključka analizom podataka iz 1000 studija koje su obuhvaćale tri tipa alternativne terapije: bihevioralnu terapiju, neinvazivne procedure i uređaje te tri tipa vježbi. Neki od analiziranih podataka uključivali su i učinke joge, akupunkture i meditacije na krvni tlak. Dok su sva tri tipa alternativne terapije smanjila krvni tlak, neki su bili puno učinkovitiji od drugih. Izometričko vježbanje na ručama nakon četiri tjedna prakticiranja smanjilo je sistolički i dijastolički krvni tlak 10 posto, a program hodanja i uređajem vođenoga sporog disanja postigao je slabije rezultate.

0 komentari:

Objavi komentar