05. 01. 2018.

Biljakama protiv nesanice: Ovo su biljne esencije koje ljekari preporučuju za nesanicu i napetost

Iako je pomoć iz prirode nadohvat ruke, odabir određene biljke je individualan i uvelike ovisi o tome koji smo tip i na koji način osjećamo tjeskobu

Suvremena fitoterapija temelji se na bogatom znanju i iskustvu, čiji korijeni sežu mnogo tisuća godina unatrag. Znanost o ljekovitoj snazi biljaka stara je kao i čovječanstvo. Dobro je poznato snažno blagotvorno djelovanje biljaka na različite boljke suvremenog čovjeka, pa i na stres, tjeskobu i nesanicu, koji su toliko česti u današnjem kaotičnom načinu života.
Stres zasigurno ne možemo izbjeći. Često osjećamo nervozu, napetost i tjeskobu tijekom dana, a nesanicu noću. Srećom, pomoć iz prirode nam je nadohvat ruke. Međutim, odabir određene biljke je individualan i uvelike ovisi o tome koji smo tip i na koji način osjećamo tjeskobu. Tako će, primjerice, većinu osoba pasiflora učinkovito smiriti tijekom dana, umiriti napetost, olakšati svakodnevno funkcioniranje, čak se može reći i omogućiti donošenje odluka hladne glave. Ali, ako tjeskobu osjećate "u srcu", tj. ako ste srčani tip, što se manifestira ubrzanim radom srca, preskakanjem i lupanjem srca, visokim krvnim tlakom ili pritiskom u prsima, tada je glog bolji odabir. Ako se osjećate kao u grču i doista vas i muče grčevi mišića, bolovi u vratu i ukočenost, onda je poželjno da osjetite djelovanje valerijane.
No, kad je posrijedi primjena raznih biljnih tinktura, savjetuje se da ne eksperimentirate s tinkturama kućne radinosti nego da se obratite stručnjacima i potražite fitoterapijske tinkturne pripravke provjerene i certificirane organske kvalitete, jer na taj način u organizam ne unosite ostatke pesticida i teških metala s obzirom na to da su ti parametri kod BIO proizvoda strogo kontrolirani.

Pasiflora


Pasiflora (Passiflora Incarnata) je samonikla u istočnim i južnim dijelovima Sjeverne Amerike, a kao ukrasna biljka sadi se u cijelom svijetu. S obzirom na to da je izgled njezinih cvjetova europske misionare podsjećao na Kristove patnje na križu, dobila je naziv pasiflora. Biljku su poznavali još i stari Asteci i koristili je za liječenje nervoze i nesanice. Za izradu ljekovitih pripravaka koristi se cijeli nadzemni dio biljke.
Pasiflora ima svojstva sedativa, antispazmolitika i sredstva za smirenje. Tradicionalno se koristila za neuralgije, histeriju, nervoznu tahikardiju, grčevitu astmu, a posebno za nesanicu. Postoje dokazi koji upućuju na to da umanjuje simptome anksioznosti, katkad jednako djelotvorno kao i propisani lijekovi, no bez opasnosti za razvijanje ovisnosti, što je glavni problem sintetskih lijekova.
Znanstvenici vjeruju da je mehanizam djelovanje pasiflore povećavanje količine gama-amino-butirične kiseline (GABA) u mozgu, čime se smanjuju pojedine moždane aktivnosti, što za posljedicu ima osjećaj veće opuštenosti.
Njezina velika prednost je da umiruje, ali ne uspavljuje tijekom dana, što je važno za normalno funkcioniranje. Međutim, pomoći će i kod nesanice, što je naknadni učinak opuštenog dana i zdravog umora.
Prema EFSA-i (Europska komisija za sigurnost hrane), pasiflora povećava otpornost organizma na stres, omogućuje ugodan san i zdravo spavanje, donosi miran odmor i spavanje, te pomaže smirenju nakon svađe i uzbuđenja, odnosno stresa.

Valerijana


Valerijana ili ljekoviti odoljen (Valeriana officinalis) sadržava latinsku riječ valere koja znači "biti zdrav", što već upućuje na njezinu ljekovitu snagu. Već je ljekopis iz Lorscha (oko 800. godine) opisivao odoljen kao sredstvo za postizanje dobre ravnoteže između spavanja i budnog stanja: "Previše sna nadoknađuje budnim stanjem, pri pretjeranoj nesanici brine se za odgovarajući san, oslobađa od iscrpljenosti, djeluje protiv tromosti". Vjeruje se da valerenska kiselina ima jednu od uloga u mehanizmu sedativnog djelovanja, također djelujući na GABA receptore u mozgu.
Prema EFSA-i, valerijana pomaže u održavanju normalne kvalitete sna i pridonosi fizičkom i mentalnom oporavku.

Bijeli glog


Bijeli glog (Crataegus monogyna) dobio je ime po svojim snježnobijelim cvjetovima. Njegov botanički naziv (Crataegus) potječe od grčke riječi kratos, što znači tvrdoća, a odnosi se na tvrdo drvo. Iako je domovina bijeloga gloga cijela Europa, Kinezi su prvi otkrili da se može rabiti u medicini. Odličan je regulator krvnog tlaka i vrlo je dobar kod oštećenja srčanog mišića i nervoznih srčanih poremećaja. Glog može pomoći kod tzv. menadžerske bolesti, koju prate poremećaji funkcije rada srca. Uzimanje gloga dovodi do općeg umirenja živčanog sustava.
Prema EFSA-i, glog potpomaže srčane funkcije, održava zdravlje srca i normalan krvni tlak te potpomaže cirkulaciju i opuštanje.

Ginseng


Kinesko ime ginseng znači "čovječji korijen" i odnosi se na gotovo čovjekolik izgled njegova podanka (korijena). Ime roda panax dolazi od grčkog naziva Panacea, što znači "božica koja sve liječi". U kineskoj farmakologiji biljaka ginseng (Panax Ginseng Radix) se spominje prije 5000 godina.
Budući da se teško može uzgajati i da se isprepleteni korijen bere tek nakon sedam godina starosti biljke, imao je veliku vrijednost, a njegova primjena dugo je bila rezervirana samo za kraljeve i careve.
Dokazano je njegovo stimulativno djelovanje na središnji žičani sustav u smislu povećanja kapaciteta pamćenja i smanjenja stresa. Neki ga koriste protiv prerane ejakulacije, ali i za erektilnu disfunkciju.
Prema EFSA-i, ginseng doprinosi prirodnoj obrani i normalnom funkcioniranju imunosnog sustava.

0 komentari:

Objavi komentar