26. 01. 2018.

ZAŠTITA NA INTERNETU: Ovo su najsigurniji načini zaštite od virusa i hakera!

Na šta obratiti pažnju?

- Greške u Informacionim sistemima
- Zloupotreba kompjutera
- Slučajno ili namjerno uništenje kompjutera i datoteka

Tipovi kontrole:
1.Kontrola sredstava (fizička kontrola)
2.Kontrola obrade (validnost podataka)
3.Organizaciona kontrola (nadzor poslova obrade, ovlasti (paswordi) u sistemu, kontrola zahtjeva za iznmjenu u sistemu
4.Kompjuterski virusi i zaštita:BOOT virusi, virusi komand.procesora, univerzalni (exe,com), složeni (komb.način razmnož. i i ugrožavanja), usmjereni (napada određene fajlove), makro (u makrojezicima)
5. Novije opasnosti (SPAM,SpyWare,AdWare)

Zaštita Sistema

1.    Mjere opreza (+kontrole)
2.    Antivirusni softver (detector, shield, cleaner, quarantine) – redovan update
3.    Backup Podataka (višestruki)
4.    FireWalls
5.    Windows Update

Internet je značajan izvor korisnih informacija, međutim na njemu se svakodnevno dogovaraju i razmjenjuju brojne opasne i ilegalne stvari. Primjerice, na njemu je u bilo koje doba dana moguće objaviti tuđe fotografije i osobne podatke te sa zlom namjerom potpisati se tuđim imenom.

Nasilje na mreži je tehnički vrlo lako izvesti pošto anonimnost i smanjeni rizik od identificiranja lako mogu potaknuti nekoga da sa samo nekoliko klikova učini nešto što inače ne bi. Donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako zadržati sigurnost na internetu te izbjeći neugodnosti.
Djeca i internet

Najveći broj potencijalnih žrtava na mreži su djeca. Važno je da se roditelji i odrasli dobro informiraju o svim problemima s kojima se djeca mogu susresti te da odrede pravila ponašanja i predstrožnosti kojih će se djeca držati. Svakom roditelju namjera je zaštititi dijete od potencijalnih opasnosti pa stoga donosimo neke od savjeta kako kontrolirati aktivnosti svoga djeteta na računalu:

    Držite računalo u dnevnoj sobi, a ne u dječjoj kako biste u svako vrijeme znali što vaše dijete radi na računalu.
    Prije korištenja računalom i internetom, objasnite djetetu sve potencijalne opasnosti te dogovorite pravila vezana za ponašanje na internetu.
    Zajednički posjećujte internetske stranice kako biste provjerili kakve navike o sadržaju na internetu vaše dijete ima.
    Savjetujte djecu da ni s kim putem interneta ne proslijeđuju osobne podatke poput punog imena i prezimena, adrese i broja mobitela. Također, da se ni s kim ne sastaju, osim ako to nije izvedivo u vašoj prisutnosti.
    Dogovorite s djecom da vas odmah obavijeste ukoliko primjećuju da ih netko uznemiruje, maltretira ili objavljuje netočne informacije.

Više o sigurnosti djece na internetu možete pročitati ovdje.
Ponašanje na društvenim mrežama

Društvene mreže namijenjene su upoznavanju novih ljudi te susretu s poznanicima, međutim zbog mogućnosti objavljivanja raznih multimedijskih sadržaja i podataka s drugim članovima mreže, tu također postoje razne opasnosti. Među poznatije društvene mreže danas ubrajamo MySpace, Twitter te posebice Facebook koji u posljednjih nekoliko godina bilježi stalan porast svojih korisnika.

Kako mnogi na vlastitim profilima društevenih mreža postavljaju osobne informacije i intimne zapise bitno je ipak procijeniti kakav sadržaj i informacije možete sigurno postaviti na njih. Važno je da proučite pravila sigurnosti pojedinih društvenih mreža kako se ne biste doveli u situaciju da primjerice vaše fotografije vidi tko god poželi, pa možda čak i osobe za koje ne želite da ih vide. U svakom trenutku trebate biti svjesni mogućnosti lažnog predstavljanja na društvenim mrežama.
Sigurnost i zaštita korisničkog imena i lozinke

Ovisno o društvenoj mreži, e-mail adresi kojom se koristite ili bilo kojom stranicom koja od vas zahtijeva upotrebu korisničkog imena i lozinke, bitno je da one budu dobro odabrane kako biste spriječili da se netko drugi koristi vašim korisničkim profilom. Odabir kvalitetne sigurnosne lozinke ponekad nije jednostavan, stoga vam donosimo savjete kako odabrati najbolju.

    Laka pamtljivost lozinke - Pobrinite se da je vaša lozinka nešto što možete zapamtiti. Najbolje je odabrati nešto vama specifično kako biste to uvijek imali na umu, ali opet ne toliko preočito da je može svatko pogoditi. Odaberite neki vama pamtljiv dugačak izraz ili izreku te lozinku kreirajte od cijelog izraza ili samo od njegovih prvih slova. Primjerice, preuzimanjem početnih slova svake riječi poslovice "Tko rano rani dvije sreće grabi" dobijete "trrdsg" te tome dodajte poneko veliko slovo i broj te vaša lozinka može biti "tRr7DsG".

    Jednostavnost lozinke - Izbjegavajte jednostave lozinke poput 123456, abcdefg i slično ili bilo koju riječ sadržanu u nekom od "rječnika lozinki“. Naime, postoje liste riječi za koje hakeri znaju da se često koriste kao lozinke poput raznih pojmova iz astrologije, biologije, crtanih filmova, sporta, filmova, mjesta, znanstvene fantastike i slično.

    Korištenje iste lozinke - Ne koristite istu lozinku za sve vaše postojeće račune. Poznat je primjer lažnih servisa za dijeljenje podataka koji su postavljeni samo u svrhu upada u račune korisnika. Slični servisi traže registraciju korisnika u nadi da će upisati istu lozinku, a koja će se onda moći iskoristiti za pristup njihovim podacima.

    Zapisivanje lozinke – Lozinke su inače vrlo kratke te njihova duljina obično iznosi minimalno šest znakova. Ukoliko niste sigurni da ćete ih ipak sve zapamtiti, zapišite ih negdje gdje nitko drugi nema pristup. Zapis u računalu ipak nije najbolji odabir, posebice zbog mogućnosti njegova tehničkoga kvara. Najbolje je zapisati lozinku u neku bilježnicu koju držite na mjestu zajedno s vašim važnijim dokumentima.

    Kombinacije na tipkovnici - Ne koristite kombinacije na tipkovnici poput asqw12, yxasqw, i slično ili neke uobičajene lozinke uz tipku "shift", poput primjerice lozinke "!“#$%&/" koja možda djeluje sigurno, ali je zapravo riječ o znakovlju "shift + 1234567", što većina rječnika koji se koriste za provaljivanje lozinki sadržava u sebi.

    Kombinacija veličine slova - Kod sistema koji prepoznaju razliku između velikih i malih slova, koristite obje veličine slova u kreiranju vaše lozinke. Čak i ako odaberete jednostavan pojam za vašu lozinku, raznovrsnost veličine znakova znatno će otežati pristup nekome tko želi ući u vaše korisničke račune. 

    Vlastiti algoritam - Koristite vlastiti "algoritam“ za kreiranje lozinki. Primjerice, uzmite prva četiri znaka iz imena stranice na koju se registrirate i dodajte zadnje četiri znamenke broja telefona nekog vašeg prijatelja. Tako bi lozinka za registriranje na naš portal mogla biti "pame3343". Navedeni algoritam možete dodatno razraditi tako da od svakog slova odaberete sljedeće ili prethodno slovo u abecedi, kombinirate velika i mala slova i slično. Što je više koraka u kreiranju algoritma, to je i vaša lozinka sigurnija. Prednost ovakvog načina stvaranja lozinki, osim njihove sigurnosti i različitosti, jest i pamtljivost jer je dovoljno zapamtiti način na koji kreirate lozinke da biste znali veliki broj istih napamet.

Poticanje informatičke pismenosti, računalne i komunikacijske tehnologije postalo je dio svakodnevnog života. Zbog raznih opasnosti koje nude elektronički mediji, važno je pravovremeno prepoznati i spriječiti uznemirujuće i neugodne događaje koje oni nude. Bitno je podučiti djecu i mlade o preuzimanju odgovornosti za svoje ponašanje i o posljedicama određenih postupaka putem interneta, kao i o sigurnosnim pravilima kako bi se zaštitila njihova neovisnost, interesi i aktivnosti.

0 komentari:

Objavi komentar