08. 01. 2018.

Vitamin B12: Sve što niste znali o ovom vitaminu sa višestrukom ulogom!

Vitamin B12 organizmu je potreban za pretvorbu homocisteina u metionin te za zaštitu DNA i RNA, a uz to ima i brojne druge učinke...

Specifičnost vitamina B12 jest da ga ne sintetiziraju ni biljke ni životinje nego samo određene bakterije. Za suvremenog čovjeka izvor vitamina B12 je hrana životinjskog podrijetla, no treba imati na umu činjenicu da hrana bogata vitaminom B12 može sadržavati brojne štetne sastojke (poput jetre životinja koje se uzgajaju za hranu i tretiraju lijekovima i antibioticima).
Za pravilnu apsorpciju (procjenjuje se da organizam apsorbira samo oko jedan posto cjelokupnog unosa B12) potrebna je dovoljna količina želučane kiseline. To je i razlog što upravo stariji ljudi imaju premalo tog vitamina jer nemaju dovoljno želučane kiseline potrebne za apsorpciju.
S obzirom na to da u svojoj osnovi vitamin B12 ima molekulu kobalta, otud i njegovo ime - kobalamin. Organizmu je potreban za pretvorbu homocisteina u metionin te za zaštitu DNA i RNA. Uz to, vitamin B12 podržava energiju, štiti živčane i moždane stanice, stimulira proizvodnju serotonina, pridonosi stvaranju crvenih krvnih stanica, podržava imunosni sustav i održava pozitivno raspoloženje.

Višestruki simptomi nedostatka

Naznake nedostatka vitamina B12 dijele se u nekoliko skupina simptoma:

    neurološki simptomi - slabost u nogama, rukama i torzu, tegobe s ravnotežom i kretanjem, smetnje vida, ukočenost, trnci, peckanje, grčenje mišićima, gubitak osjeta okusa i mirisa, sporost refleksa, nemogućnost kontroliranja mokrenja ili stolice, impotencija i depresija
    psihijatrijski simptomi - bezvoljnost, razdražljivost, paranoja, manija, halucinacije, nasilno ponašanje, psihoze, promjena osobnosti, postporođajna depresija i psihoza
    hematološki simptomi - anemija, leukopenija, trombocitopenija, abnormalno nizak broj retikulocita, hipersegmentirani neutrofili, anizocitoza (poremećaji veličine eritrocita), poikilocitoza (poremećaji oblika eritrocita), pancitopenija (snižene vrijednosti svih triju krvnih loza u perifernoj krvi)
    ostali simptomi - umor, opća slabost, nedostatak energije, bljedilo, gubitak težine, vrtoglavice, ortostatska hipotenzija, nesvjestica, padovi, zujanje u ušima, otežano disanje kod fizičkih napora, tahikardija, hepatomegalija, splenomegalija, gubitak apetita, anoreksija, upala jezika, zatvor, proljev i prerano sijeda kosa
    simptomi u slučaju nedostatka kod dojenčadi i djece - zaostajanje u razvoju, apatičnost, razdražljivost, hipotonija, slabost, drhtanje, nekontrolirani pokreti, konvulzije, ataksija (gubitak koordinacije voljnih pokreta mišića), anoreksija, spori rast, sporo debljanje, spori rast glave, zaostajanje u socijalizaciji, slabe motoričke vještine, zaostajanje u jezičnim vještinama, problemi u govoru, niži kvocijent inteligencije, mentalna retardacija, anemija.

Tri osnovna kemijska oblika

U hrani i dodacima prehrani vitamin B12 pojavljuje se u tri različita kemijska oblika: cijanokobalamin i hidroksikobalamin (fiziološki neaktivni oblici) te metilkobalamin (fiziološki aktivan oblik).

Cijanokobalamin - dobiva se sintetskim putem i najčešći je oblik u dodacima prehrani. Znanstvenici danas ističu da je taj oblik najmanje učinkovit, jer ipak je riječ o fiziološki neaktivnom obliku vitamina B12 - da bi ga organizam upotrijebio, mora ga najprije u tijelu transformirati u metilkobalamin, fiziološki aktivni oblik.

Hidroksikobalamin - oblik je vitamina B12 koji se nalazi u mesu, jetri, ribi, morskim plodovima, jajima mlijeku i mliječnim proizvodima.

Metilkobalamin - jedini je fiziološki aktivni oblik vitamina B12 koji može prijeći krvno-moždanu barijeru, a nalazi se u krvnoj plazmi, cerebralno-spinalnoj tekućini i u tekućem dijelu citoplazme. Znanstvenici preporučuju ovaj oblik vitamina B12 i on je danas zlatni standard. Metilkobalamin je specifičan oblik vitamina B12 potreban za normalno funkcioniranje živčanog sustava, zbog čega bi trebao biti prvi izbor kad razmišljamo o pokušaju poboljšanja zdravlja živčanog sustava dodatnim unosom vitamina.
S obzirom na to da je metilkobalamin najučinkovitiji oblik vitamina B12, kao takav se i preporučuje. No, pritom je iznimno važno odabrati biološki aktivan oblik zbog postizanja maksimalne apsorpcije. Umjesto tableta ili kapsula koje nepotrebno opterećuju probavni sustav pa ih starije osobe teško ili uopće ne mogu uzimati, najbolji je oblik oralni sprej. Raspršivanje pod jezik uglavnom ne opterećuje probavni sustav nego upravo suprotno - zaobilazi ga i ide izravno u krv. Ovim načinom primjene ujedno izbjegavamo utjecaj štetnih čimbenika na apsorpciju vitamina B12 u probavnom sustavu.

Preporučene dnevne doze

Hrvatski Pravilnik o dodacima prehrani propisuje da je preporučena dnevna doza vitamina B12 u dodacima prehrani za odrasle 2,5 µg, najviše 9 µg, a za trudnice i dojilje 3,5 i 4 µg. Međutim, svi koji imaju teškoće u apsorpciji vitamina B12 trebaju znati da moraju unijeti puno više tog vitamina da bi tijelo apsorbiralo potrebnu količinu. Ako se podsjetimo činjenice da organizam apsorbira samo nekoliko postotaka preporučenoga dnevnog unosa, nije teško izračunati da je potreban puno veći dnevni unos negoli je to predviđeno propisima.
Određivanje tako niskoga dnevnog unosa ne može se opravdati ni strahom od eventualne hipervitaminoze jer je vitamin B12 topljiv u vodi, pa se izlučuje mokrenjem i nema opasnosti od predoziranja. Stoga ugledni stručnjaci savjetuju podizanje doze preporučenoga dnevnog unosa za 400 µg, a mnogi preporučuju čak i za 1000 µg na dan, što ne predstavlja nikakav rizik za zdravlje, a uz zanemarive troškove mogu se spriječiti ozbiljne bolesti i uštedjeti puno novca za njihovo liječenje.

0 komentari:

Objavi komentar