06. 01. 2018.

Čovjek koji nas je odveo na Svjetsko prvenstvo: Vedad VEDO Ibišević!

Vedo je rođen 6. augusta 1984. godine u Vlasenici, gradiću u istočnoj Bosni. Kada je 1992. godine počeo rat u BiH, Vedadova porodica se preselila na sjevero-istok Bosne, u Tuzlu, gdje je počeo igrati u nogometnom klubu iz predgrađa - Proleteru iz Slavinovića - prije nego je prešao u tadašnji prvoligaški klub Zmaj od Bosne.

Sa 16 godina, njegova se porodica preselila u Švicarsku, gdje je trenirao u FC Baden. Međutim, zbog istjecanja njihove dozvole za boravak u Švicarskoj, porodica Ibišević se 10 mjeseci poslije preselila u St. Louis (SAD).

Tokom priprema sa mladom reprezentacijom BiH, Vedo je privukao pažnju ne samo skauta nekoliko evropskih klubova nego i francuske nogometne legende Michela Platinija.  To je dovelo do njegovog prvog profesionalnog angažmana u Paris Saint-Germainu 2004. godine.

Međutim, nakon prosječnog prvog dijela prvenstva, tokom kojeg je odigrao samo četiri utakmice, u drugom dijelu prvenstva 2004/2005 prešao je u tim francuskog drugoligaša Dijona.

U timu je ostao do kraja sezone 2005/2006 i dokazao svoju vrijednost kao golgetera, postigavši 10 golova u 33 utakmice za Dijon. 

Nakon dobrih igara u Francuskoj, Vedo je na sebe privukao pažnju i u Njemačkoj, što je dovelo do potpisivanja za nekadašnje iznenađenje njemačke Bundeslige Alemanniu Aachen. Njegove igre u Bundesligi dovele su do toga da Vedo zaigra i za BiH reprezentaciju 24. marta 2007. godine.

Na početku sezone 2007/2008, ambiciozni 1899 Hoffenheim koji se brzo penjao na tabeli druge lige doveo ga je u Kraichgau u okviru transfera vrijednog 1.2 miliona eura.

Ovaj transfer bio je odlučujući korak za njegovu karijeru. Vedo je 25. januara 2012. objavio prelazak u redove tradicionalnog njemačkog kluba VfB Stuttgart.

Nakon četiri i po godine, 135 zvaničnih utakmica i 54 postignuta gola, Vedo pravi sljedeći korak u svojoj karijeri, i to u vrlo ambicioznom klubu, bivšem prvaku iz 2007. godine. Već u prvoj utakmici nakon što je potpisao za Stuttgart.

2011-2012 Etablirao se u dresu Švaba

U drugoj dijelu sezone 2011./12. Bundeslige Vedad Ibišević odigrao je dobro za Stuttgart. Postigao je osam prvenstvenih pogodaka i dokazao da su Švabe znale koga kupuju. Bio je na vrhunskom nivou i relativno lako se etablirao u novoj sredini.

Prvi pogodak u dresu Stuttgarta upisao je u visokoj pobjedi protiv Herte od 5:0. Utakmica je odigrana 11. februara 2012. godine. Vedin novi klub sezonu je završio na šestom mjestu.

2012-2013 Petnaest prvenstvenih pogodaka, hat-trick Schalkeu

Ibišević je briljirao u sezoni 2012./2013. U prvenstvu je postigao 15 golova. Hat- trick je je upisao u dvoboju protiv Schalkea 8.decembra 2012. godine kada je njegov tim slavio rezultatom 3:1. Istom suparniku postigao je dva pogotka na gostujućem terenu u maju 2013. godine.

Tada je Stuttgart slavio sa 2:1. Također, u okršaju protiv Bayera iz Leverkusena dva puta je zatresao suparničku mrežu. Stuttgart je pomenutu sezonu okončao na razočaravajućem dvanaestom mjestu, ali su stigli do završnice kupa. U finalnom dvoboju poraženi su od Bayerna rezultatom 3:2.

Vedo je postigao jedan pogodak u osmini finala kada je Stuttgart pobijedio Koln 2:0 i u sudaru protiv Bochumau narednoj rundi kada su Švabe slavile identičnim rezultatom.

2013-2014 Tri gola bivšem klubu

U sezoni 2013./14. postigao je ukupno 10 prvenstvenih pogodaka u dresu Stuttgarta. Do hat-tricka stigao je protv svog bivšeg kluba Hoffenheima u septembru 2013. godine kada je njegov tim slavio sa visokih 6:2. U ovoj sezoni Stuttgart se borio za opstanak, a na kraju su bili petnaesti.

Gol u Litvaniji za plasman na SP

Popularni Vedo briljirao je u reprezentativnom dresu u 2013. godini. Bh. stroj za pogotke šest puta je matirao suparničke golmane, uključujući i prijateljske utakmice.

Pogađao je majstorski. Ipak, najvažniji gol u dosadašnjoj karijeri postigao je u Litvaniji 15. oktobra 2013.godine. Vedo je matirao Arlauskisa u 68. minuti meča i taj detalj obilježio je ovaj presudni obračun. Bh. reprezentacija slavila je 1:0 i na taj način izborila je učešće na Mundijalu u Brazilu. Ibišević je dokazao da ima sve, i silinu, moć, snagu.

2014 Historijski pogodak na Mundijalu u Brazilu

Napadač Stuttgarta postigao je još jedan historijski pogodak za bh. državni tima. Na Mundijalu u Brazilu u prvoj utakmici protiv Argentine Ibišević je u 84. minuti meča ,kod rezultata 2:0 za Gaučose, matirao Romera i upisao prvi gol za bh. reprezentaciju na jednom velikom takmičenju.

Bez dvojbe, bit će upisan zlatnim slovima u historiji bh. nogometa. Teško je za nekoga napisati da ima karizmu, ali je on dosita magnet generacijama koje dolaze i pronalaze svoje uzore.

Novi ugovor sa Stuttgartom

Nakon Brazila, puno klubova se interesovalo za usluge bh. internacionalca. Umjesto odlaska, na svoj 30. rodđendan, Vedad Ibišević je potpisao novi ugovor sa Stuttgartom koji vrijedi do 2017. godine.

Postigao najbrži pogodak u historiji reprezentacije

Vedadu Ibiševiću suđeno je da postiže historijske golove za bh. reprezentaciju. Tako je u prijateljskom okršaju protiv Lihtenštajna u Tuzli 4. septembra 2014. godine postigao najbrži pogodak otkako postoji naš državni nogometni tim. Vedad je doveo Zmajeve u vodstvo u 48. sekundi.

Na kraju su izabranici tadašnjeg selektora Safeta Sušića slavili rezultatom 3:0. Prije njega rekord je držao Zlatan Bajramović koji je poentirao u Briselu u 50. sekundi u dvoboju protiv Belgije 2005. godine kada su tadašnji izabranici Blaža Sliškovića poraženi rezultatom 4:1.

Prijateljska utakmica u Tuzli igrala se kao uvertira kvalifikacija za Euro koje će se 2016. godine održati u Francuskoj. Nekoliko dana poslije bh. selekcija je u Zenici poražena od Kipra rezultatom 2:1, a jedini pogodak za Zmajeve postigao je upravo Ibišević.

Aktuelni napadač Herthe u kvalifikacijama je postigao još jedan gol u dvoboju sa Velsom u Zenici. Izabranici Mehmeda Baždarevića pobijedili su 2:0, a Hennesseyja je u 90. minuti matirala „devetka Zmajeva“. U baražu je bh.nacionalni tim eliminisan od Irske.

Dolaskom u Herthu napravio pravi potez

Iako je imao ugovor sa Stuttgartom do 2017. godine Ibišević je u ljeto 2015. preselio u Berlin. Potpisao je za Herthu. Tako je iza sebe ostavio period koji su mnogi vidjeli kao splet nesretnih okolnosti.

Zbog prestrogih kartona nije bio u udarnoj postavi. Ipak, tihi i skromni Ibišević nije želio previše pričati o tome. U novom timu startovao je trijumfom od 2:1 protiv bivšeg kluba Stuttgarta. Kada je stigao u Herthu u jednom od intervjua je izjavio : „ Vratio sam osmijeh, ponovo sam sretan. No, cijeli moj život je borba“, izmeđi ostalog je naglasio Vedad. Prve golove za Herthu postigao je 22. septembra u okršaju sa Kelnom.

Tada je njegov tim slavio 2:0, a strijelac oba pogotka bio je bh. reprezentativac. Ibišević je priliku za prvijenac iskoristio u 43. minuti susreta kada je odličnu asistenciju Plattenhardta glavom pretvorio u gol koji je označio vodstvo berlinskog kluba. Prednost je udvostručio u sudijskoj nadoknadi kada je postavio konačan rezultat. „Golovi su svakom napadaču važni zbog samopouzdanja. Lijep je osjećaj bio ponovo biti strijelac. Što se tiče rezultata bila je to zaslužena pobjeda Herthe“, konstatovao je Ibišević nakon meča. Kasnije je još dva puta matirao suparničke golmane.

Nadamo se da će to nastaviti i u budućnosti. Sve u svemu, dolazak u Hertu je bio ispravan potez bh. reprezentativca.

1 komentar:

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši