05. 01. 2018.

LIJEKOVI ZA SNIŽAVANJE HOLESTEROLA: Evo šta preporučuju najbolji svjetski liječnici!

Znanstvenici su pronašli genetsku varijantu koja utječe na razinu kolesterola i može povećati rizik od tifusne groznice.

To daje naslutiti da bi lijek za snižavanje kolesterola mogao zaštititi životinjske modele od uzročnika potencijalno smrtonosne infekcije koju uzrokuje Salmonella typhi.

Rezultati istraživanja daju uvid u mehanizme koji reguliraju ljudsku osjetljivost na zarazne bolesti i upućuju na moguće načine zaštite, npr. od salmonele ili ebole, čiji ulazak u stanice domaćina regulira kolesterol. Tako bi statini ujedno pružali i zaštitu od cijeloga niza infektivnih bolesti kao što su tifusna groznica, klamidija ili malarija. Voditelj studije, dr. sc. Denis C. Ko, navodi da je to samo prvi korak koji se mora isprobati na različitim modelima (npr. miševima) i različitim patogenima. Zanimljivo je da nam se nudi tehnika kojom možemo razumjeti zašto su neki ljudi osjetljiviji od drugih. Za svoje istraživanje tim je koristio stotine staničnih linija uzetih od zdravih donora, koje su izložili istoj dozi Salmonelle typhi označene zelenim fluorescentnim markerom, nakon čega su tražili genetske razlike među stanicama koje su imale veću stopu bakterijske invazije od drugih. Otkrili su da je jedan nukleotid DNA u genu nazvanom VAC14 povezan s razinom bakterijske invazije u stanicama, odnosno kad je taj gen izbačen, bakterije su se lakše probijale i više je stanica sjajilo zelenom bakterijom. Također su neočekivano otkrili da osjetljivije stanice imaju višu razinu kolesterola, bitne komponente staničnih membrana za koju se Salmonella veže kad napada stanice domaćina. Dr. Ko htio je uvidjeti je li ta genetska razlika relevantna i za ljudsku populaciju. Analizirajući znanstvenu literaturu otkrio je istraživanje dr. Sarah Dunstan iz Vijetnama koja je proučavala tifusnu groznicu u toj zemlji. Ona je analizirala DNA 1000 ispitanika, od kojih je pola imalo tifusnu groznicu, i otkrila da je varijanta gena VAC14 povezana s umjereno povišenim rizikom obolijevanja od te bolesti. Sljedeći korak bilo je ispitivanje mehanizma kojim bi se ispravila ta osjetljivost, čije bi otkriće bilo važno jer mnogo pacijenata uzima terapiju za snižavanje kolesterola. Tim stručnjaka s pravom se zapitao mogu li slični lijekovi smanjiti rizik od infekcije salmonelom. Jedna od znanstvenica u timu bila je i dr. Monica Alvarez koja je imala iskustva u radu sa zebrastim ribicama. Ona je dodala lijek za snižavanje kolesterola u vodu, a zatim je u ribu ubrizgala salmonelu, nakon čega je otkriveno da su se tretirane ribe znatno lakše izborile s bakterijom. Može se reći da su znanstvenici na dobrom putu da otkriju povezanost lijekova za snižavanje kolesterola i zaraznih bolesti.

Klorane proizvodi za njegu kose i vlasišta prirodni su i sadrže isključivo ekstrakte ljekovitih biljaka

Godine 1965. gospodin Pierre Fabre kupuje Laboratorije Klorane, malu kozmetičku tvrtku na jugu Francuske koja se bavi proizvodnjom sapuna. Već godinu dana poslije proizvode prvi šampon, na bazi kamilice, koji i danas čini važan dio linije proizvoda za njegu kose. Proizvodnju dalje proširuju preparatima za njegu kose, lica i tijela, čija su osnova biljke i njihove djelotvorne komponente.

Filozofija Laboratorija Klorane zasniva se na strasti prema prirodi i biljnom svijetu, a biljke su glavni predmet njihovih istraživanja i izvor aktivnih tvari za kozmetičke preparate. Na temelju svoje filozofije kreiraju jedinstven sustav, Phytofiliere, koji jamči visok stupanj kvalitete, sigurnosti i djelotvornosti.
Phytofiliere omogućuje kontrolu svakog koraka, od istraživanja biljnog svijeta i pronalaska aktivnih tvari do proizvodnje krajnjeg preparata. Ovim sustavom Laboratoriji Klorane imaju potpunu kontrolu prilikom stvaranja proizvoda, uz dokaz jamstva sigurnosti i djelotvornosti u svrhu zaštite krajnjeg potrošača.
Sustav Phytofiliere sastoji se od četiri faze: istraživanje biljaka i prirodnih sastojaka, uzgoj odabranih biljaka u kontroliranim uvjetima, sabiranje biljaka i ekstrakcija aktivnih biljnih tvari posebnim postupcima te proizvodnja krajnjeg preparata.

Proizvodnja svakoga novog preparata za stručnjake Laboratorija Klorane predstavlja velik izazov, koji ujedinjuje strast prema biljnom svijetu, djelotvornost i kreativnost te zadovoljstvo krajnjeg korisnika. Svaki biljni ekstrakt odabran je prema rezultatima ispitivanja i podvrgnut procesu standardizacije.

Svjesni važnosti biljnog svijeta i njegova očuvanja, Laboratoriji Klorane u suradnji s Laboratorijima Pierre Fabre 1994. godine utemeljuju Institut Klorane, instituciju kroz koju promiču zaštitu biljnog svijeta. Glavne misije Instituta Klorane su: edukacija djece, informiranje javnosti, očuvanje biljnog naslijeđa i suradnja s institutima i udruženjima koji se bave istraživanjem i očuvanjem prirode. Želite li doznati više o radu Instituta Klorane, posjetite njihovu internetsku stranicu: www.institut-klorane.org.

Na hrvatskom tržištu mogu se naći proizvodi Klorane namijenjeni njezi kose i vlasišta. Klorane proizvodi za njegu kose i vlasišta prirodni su proizvodi koji sadrže isključivo ekstrakte ljekovitih biljaka. Šamponi Klorane imaju izuzetno nježnu osnovu za pranje koja ne iritira i temeljito čisti kosu i vlasište te omogućuje svakodnevnu i neograničenu primjenu, bez bojazni da će se time pojačano stimulirati rad žlijezda lojnica. Kako bi pojačali učinak šampona, Kloraneovi stručnjaci stvorili su bogatu lepezu balzama i regeneratora. Klorane proizvodi nisu testirani na životinjama, dermatološki su ispitani i potpuno sigurni za svakodnevnu uporabu. Njihovu učinkovitost i podnošljivost potvrđuju brojni testovi. Karakterizira ih izuzetna sposobnost biološke razgradivosti, a njihova se ambalaža može reciklirati.
Bogata paleta od 13 proizvoda podijeljena je u pet skupina, ovisno o ljekovitoj biljci čiji ekstrakt sadrži.

KININOVAC za jačanje korijena kose


Kininovac (Cinchona succirubra Pav.) je drvo podrijetlom iz Južne Amerike. Njegova kora sadrži ekstrakt kinin, dobro poznat po svojstvima jačanja. Istraživanjima u Klorane laboratorijima odabran je crveni kininovac izrazito bogat kininom koji stimulira korijen kose i time jača kosu. Klorane kinin kombinira se s vitaminima B kompleksa (B5, B6, B8), poznatim po sposobnosti obnove strukture i stimulaciji rasta kose.

Klorane šampon i balzam za jačanje korijena kose s kininom i B vitaminima - Upotrebljavaju se za jačanje i obnovu zdravlja kose. Povećava volumen kose i olakšava raščešljavanje. Balzam pojačava i produljuje djelovanje šampona.

0 komentari:

Objavi komentar