29. 01. 2018.

SAMO ZA LJUBITELJE BRZIH AUTA: Recenzija popularnog Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Biturbo


Brzina i performanse 2.9 V6 bi-turbo benzinskog motora snage 440 KS s pogonom na sve kotače, odličan dizajn, udobnost i opremljenost ukratko najbolje opisuju novu Porsche Panameru druge generacije. Već je s prvom generacijom Panamere predstavljenom 2009. godine Porsche izazvao veliku pozornost; do sada je prodano više od 150.000 komada. Predstavljanje najnovije, druge generacije prošlo je vrlo pompozno jer automobil ne da izgleda odlično nego izgleda opasno odlično.

S koje god da strane pogledate testiranu Panameru u crnoj metalik boji, savršena je. Čak i ključ svojom siluetom nalikuje na automobil. Nova Porsche Panamera razvijena je od nule, od početka, u razvoj je uloženo 500 milijuna eura tako da rezultat u konačnici mora biti za 10!

Ne zaboravite kako je riječ o automobilu dužine 5,05 metara te da dizajnerima sigurno nije bio lak zadatak napraviti ljepšu Panameru od prethodne. Istina, prethodnika je već lagano nagrizao zub vremena, iako će taj dizajn i dalje ostati zanimljiv još godinama poslije. Ali, nova Panamera mami da se, kao nekada, na zid zalijepi veliki poster omiljenog automobila. Samo je pitanje iz kojeg kuta gledati u automobil jer iz svakog odlično izgleda. Nije to samo naše (subjektivno) mišljenje nego i mnogih kolega, prijatelja, poznanika, ljudi s društvenih mreža - svi se slažu kako je Porsche napravio „big deal“ s novom Panamerom. Uz novi dizajn stigle su i nove tehnologije, novi motori.

Nama se osobno najviše sviđa stražnji bočni dio s predivnim siluetama i linijama kojima se naglašava tankoća automobila u GT linijama - vizualno je sada Panamera tanja i elegantnija od prethodnika, kao da je prethodnik otišao na fitness. Tu odmah nastavljamo sa stražnjim LED svjetlima koja su „posuđena“ s modela 911. Nadamo se da ih Panamera neće nikada morati vratiti ili pak tu „uslugu“ može uzvratiti nekim svojim dobrim detaljem. A takvih detalja zaista ima puno.

Linija s boka izgleda kao da je riječ o pravom GT-u, u kupe stilu s dvoja vrata. Crta koja povezuje lijevo i desno stražnje svjetlo je vrlo decentna i tanka tako da možete očekivati kako će se vozači iza vas lijepiti kako bi što duže pratili upravo ta svjetla. Straga se ponosno ističe oznaka Porsche i Panamera 4S, a ispod se nalazi prtljažnik... Ma o tome ćemo nešto kasnije, iako znamo da vas zanima koliko prostora automobil nudi.

Četiri ispušne cijevi naznaka su nečega velikoga ispod prednje haube. A tamo se nalazi trenutno „slabiji“ benzinski motor u ponudi - 4S označava Porscheov bi-turbobenzinski 2,9-litreni V6 motor snage 440 KS. Uskoro taj motor ipak neće biti najslabiji u ponudi jer će stići i V6 3.0 motor snage 330 KS dostupan u verziji sa stražnjim pogonom te s pogonom na sve kotače. Trenutno su na našem tržištu, uz testiranu Panameru 4S dostupne dizelska 4S i Turbo inačica, sve su s pogonom na sve kotače i s automatskim 8-stupanjskim mjenjačem.

I s prednje strane je ovo rasni, originalni Porsche kojem ništa ne kvari ugođaj da se radi o originalu iz Stuttgarta - duga hauba s aerodinamičnom izvedbom i s velikim LED svjetlima zaziva ljubomoru, zazubice i sve ono što vam padne na pamet u ovom trenutku, a pobudit će svima emocije. Nastup automobila je vrlo dinamičan uz lijepo dizajnirane zaista ogromne stražnje lakometalne 21-inčne naplatke s gumama 315/30 R21 te naprijed u dimenziji 275/35 R21. Cijena širih guma je oko 9000 kuna po komadu u slobodnoj prodaji. Uz naplatke, duže gledanje u vozilo bez treptanja očnim kapcima izazvat će i bočne „škrge“ za provjetravanje.

Nova Panamera je dužine 5049 mm (34 mm duža od prethodne), širine 1937 mm (6 mm šira) i 1423 mm visoka (5 mm viša), uz međuosovinski razmak od 2950 mm te prtljažnik obujma 495 do 1304 litre.

Pokrećemo snažni motor pritiskom na prekidač s lijeve strane upravljača, a iz stražnjih ispušnih cijevi začuje se strašan, gromoglasan zvuk nakon što odaberemo dodatno otvaranje zvuka kroz cijevi auspuha. Zgodno je što se u bilo kojem od tri ponuđena načina postavki vožnje putem gumba na kolu upravljača može pritiskom na gumb utjecati na glasnoću zvuka - u Normalu, Sportu ili Sportu Plus te u Individualu. Zvuk je glasniji nego u Porscheu 911 991 Turbo S.

Dakle, možemo se voziti u Normal načinu, a da u kabini i iza nas sve grmi od zvuka. Vjerujte nam na riječ, zvuk koji dopire izaziva trnce, jezu, povećava broj otkucaja srca. Naravno, ako ste pravi petrolhead u glavi i duši onda ćete uvijek uživati u ovakvom zvuku. Sportski sustav ispuha u kombinaciji s promjenama stupnjeva prijenosa čini nas puno snažnijima i odvažnijima pa ćete kupnjom Porsche Panamere i to „besplatno“ dobiti.

Očekivano, performanse na cesti mogu biti samo za pričanje i prepričavanje - 550 Nm okretnog momenta (20 KS i 30 Nm više nego prethodnik), snaga od 440 KS te maksimalna brzina od 289 km/h, uz ubrzavanje s mjesta do stotke za samo 4,4 sekunde odnosno 4,2 sekunde uz Sport Chrono. Govorimo o automobilu mase 1840 kilograma.

U ponudi su i još dva motora, uz kasnije dostupnu hibridnu verziju Panamera 4 E-Hybrid snage 462 KS sa šest cilindara i PDK mjenjačem te (uz povoljniju očekivanu cijenu za) benzinsku Panameru s benzinskim 3.0 motorom snage 330 KS, uz pogon na stražnje kotače:
- Panamera Turbo 4.0 V8 s 550 KS (770 Nm) ima 30 KS i 70 Nm više nego prethodnik, do stotke ovaj benzinac ubrzava za 3,8 sekundi (uz Sport Chrono paket za 3,6 sekundi), najveća brzina je 306 km/h, a ima i kontrolu cilindara tako da se može voziti i s četiri aktivna cilindra
- Panamera 4S V8 Diesel s 422 KS u području od 1000 do 3250 okretaja nudi 850 Nm okretnog momenta te je ovo najsnažniji dizelski motor u Porscheima. Top speed je 285 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,5 odnosno 4,3 sekundi.

Osjećaj na papučici gasa testirane Panamere je britak, poveznica vozača, motora i podvozja s cestom je savršena pa prolasci kroz serpentine i oštre zavoje prolaze nevjerojatno lako uz pogon na sve kotače koji se prebacuje naprijed i natrag prema potrebi. Iskreno, nismo imali osjećaj da se vozimo u vozilu dužine 5,05 metara. U stvarnosti je Porsche Panamera puno kompaktnija dok se sjedi u njoj. Voljeli bismo imati još tvrđi osjećaj na električnom servo upravljaču, ali razumijemo da se ovdje ipak radi o obiteljskoj limuzini.

Na tome moramo odati priznanje instruktorima i dizajnerima koji su tako velik obiteljski automobil uspjeli složiti da vozač izgubi osjećaj dužine i eventualno straha od prolaska kroz oštre zavoje. Ovjes s tri nove komore zračnog ovjesa omogućuje udobnost i sportske performanse te više sigurnosti; visinom se prilagođava odabiru načina vožnje.

Sve to prati odličan i kirurški precizan 8-stupanjski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom (PDK II) i s ručnim (sekvencijalnim) načinom mijenjanja brzina putem ručice mjenjača ili pak preko polugica na kolu upravljača.

Cjelokupnu situaciju nadgledamo putem pet instrumenata, karakterističnih za Porsche. U Panameri je samo središnji instrument analogni, s lijepim okretomjerom te digitalnim prikazom brzine vožnje. Ostala četiri instrumenta su sada ekrani na kojima je sve nacrtano. Nacrtano je u Porsche stilu, ne brinite. Desno se nalazi veliki 12-inčni ekran postavljen horizontalno koji „osjeti“ naš prst čak i dok nismo dotaknuli ekran (pojave se tada neki dodatni izbornici na ekranu).

A automobil se podešava i putem taktilnog osjećaja dodira (haptic) putem tipki smještenih na crnoj površini pored ručice mjenjača koje kao na tipki ispod ekrana na novom iPhone 7 mobitelu pa u suštini pritisak ne proizvodimo mi svojim dodirom, a onda se povratno uz pomoć vibro motora u našim prstima javlja osjećaj kao da smo zaista pritisnuli neku tipku. Jako cool osjećaj u svakom slučaju.

Sve ostale prave, fizičke tipke na toj površini su metalne i zaista pružaju premium osjećaj, uz Carbon paket. U interijeru se može pronaći zaista jako puno toga, nema minijaturizacije u smislu smanjivanja broja gumba nego ih ima jako puno. Odlično za one koji vole biti okruženi velikim brojem gumbića. Fasciniraju i sportska sjedala u prednjem dijelu vozila koja su ugodna za duže vožnje, bez zamora. Unutarnji retrovizor je svakako jedan od najljepših u posljednje vrijeme u novim automobilima. Prolazite li pored Porscheovog salona, ne propustite navratiti.

Očekivano, u interijeru mjesta ima kao u priči, i straga je osjećaj „direktorski“ uz ekran na kojem se također može upravljati multimedijom kao i na prednjem ekranu, okruženi smo modernim tehnologijama koje je nemoguće na jednom mjestu nabrojati - četiri kamere koje stvaraju sliku kao iz ptičje perspektive, nudi se odlično sučelje multimedije, fantastičan zvuk s Bose ozvučenjem, sustav koji pazi u vožnji ako se previše približimo drugom vozilu ispred nas, adaptivni tempomat, sustav za zadržavanje unutar vozne trake, prepoznavanje prometnih znakova.

U interijeru se nalazi napredni kokpit na koji se može povezati pametne telefone, a novi Porsche Communication Management (PCM 4.1) uključuje i potpuno novi spektar povezivanja pametnih digitalnih sadržaja i online usluga - na primjer, daljinsko upravljanje nekim funkcijama preko smartfona čime se postiže učinkovitije korištenje vozila.

Kad pokrenemo motor, zaboravljamo na sve te gumbe i usredotočujemo se samo na cestu, dobar upravljač i zvuk koji dolazi iz auspuha i „sound generatora“ jer šesterocilindrični motor ne proizvodi neki primjetan sportski zvuk, nakon što se podigne hauba i baci pogled na njega, uz koncentraciju na zvuk. Na cesti je potrošnja vrlo različita, kreće se od 12 do 25 litara. Tvornički podatak: prosječna potrošnja u kombiniranoj vožnji: 8,2 – 8,11 l/100 km.

Ovo su početne cijene po kojima nova Porsche Panamera može biti vaša:
- Porsche Panamera 4S - 1.215.117 kuna
- Porsche Panamera 4S Diesel - 1.237.518 kuna
- Porsche Panamera Turbo - 1.677.457 kuna

Porsche Panamera 4S s dodatnom opremom iz koje izdvajamo Bose zvučnički sustav, potpuni kožni paket, panoramski krov, 21-colne kotače Turbo Design, ispušni sustav Sport s dvostrukim završecima, hlađenje i grijanje prednjih sjedala, automatsku 4-zonsku klimu ima cijenu 1.669.148 kuna, a cijena za testirano vozilo je 1.511.085 kuna.

0 komentari:

Objavi komentar