28. 01. 2018.

ESTETSKA HIRURGIJA: Sve što trebate znati o botoxu i povećanju usana!

Statistika kaže da je tretman botox-om najčešće izvođena procedura u ordinacijama plastičnih hirurga u Americi ( 2008 godine – 2,5 miliona tretmana Botoxom u US), a slično je i u Evropi i našoj zemlji. Botulinum Toxin je sigurno sredstvno u rukama plastičnog hirurga koje se u estetske svrhe upotrebljava već više od 15 godina, a u medicinske svrhe kao medikament u oftalmologiji, urologiji, neurologiji i ginekologiji više od 20 godina.

Šta je botoks?

Botoks ( Botox) predstavlja toksin bakterije Clostridium botulinum koja proizvodi 8 različitih toksina. U medicinske svrhe se koriste toksin A i toksin B koje proizvode nekoliko različitih kompanija, a koji su prošli adekvatna klinička istraživanja i regulativne procese te su odobreni za korišćenje u medicinske u estetske svrhe.

Kako izgleda tretman botoksom?

Tretman botox-om nije bolan, ne zahteva posebne pripreme i odmah nakon tretmana se osoba se može vratiti uobičajenim životnim aktivnostima, naneti kremu ili šminku. Efekat botoksa traje oko 6 meseci, a redovnom upotrebom se efekat može i produžiti. Tretman botoksom se može kombinovati ili biti praćen i drugim procedurama kao što su dermalni fileri, PRP i lipofiling.

Čemu služi botoks?

U estetske svrhe botox se koristi za prevenciju nastanka i produbljivanja mimičnih bora na licu kao i bora na vratu i šakama. U rukama iskusnog plastičnog hirurga efekat je prirodan izgled lica bez bora koje nastaju mrštenjem, nabiranjem čela, smejanjem, prilikom govora...

Ova metoda se koristi i u lečenju migrene i hiperhidroze (prekomernog znojenja). Postoji širok spektar indikacija za primenu botoxa u medicinske svrhe u oftlamologiji, urologiji,  ginekologiji i neurologiji.

Ipak danas se najčešće koristi za lica. Može se reći da je danas najzastupljeniji:

- Botoks bora između obrva;

- Botoks bora u korenu nosa;

- Botoks bora nastalih nabiranjem čela i mrštenjem;

- Botoks bora oko očiju;

- Botoks bora u predelu donjeg kapka;

- Botoks za podizanje obrva;

- Botoks za ublažavanje bora oko usana;

- Botoks za ublažavanje bora na bradi;

- Botoks za ublažavanje bora na vratu.

Dejstvo

Zabluda je da osoba nakon tretmana botox -om izgleda mumificirano i neprirodno i takav izgled je posledica nestručnog i neadekvatnog davanja botoksa. U praksi je čak suprotno, dobija se svež, odmoran i jedar izgled lica, a smanjena pokretljivost mišića lica sprečava nastanak novih i produbljivanje već postojećih bora. Nakon tretmana botox -om, pacijent se može prirodno smejati, mrštiti i pokazivati svoje emocije na licu.

Ono što je najvažije za pacijente koji se odluče za tretman botox-om je da pažljivo odaberu lekara i ordinaciju ili kliniku plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije u kojoj će tretman biti obavljen, obzirom da je medicinska, ali i estetska, komponenta primene botoksa deo višegodišnjeg treninga i prakse specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Povećanje usana

Usne predstavljaju važan detalj u celokupnom izgledu lica i svakako da poboljšanje kontura, podebljavanje suviše tankih i korekcija asimetričnih usana umnogome doprinosi lepšem izgledu. Silikoni su jedno od rešenja.

Uvećanje usana se uglavnom izvodi primenom sopstvenog tkiva ili infiltracijom sintetskih materijala. U prirodne materijale spadaju sopstvena mast, dermis (potkoža), fascija ili prerađeni delovi kože drugih osoba ili animalnog porekla.

Sintetski materijali su dostupni u različitim oblicima, a uvećanje je trajna metoda. Mogu biti neresorbtivni tj. trajni (Silicon, Metacril, i sl) ili resorptivni kao npr. kolagen (animalnog porekla) i preparati hijarunske kiseline (potpuno sintetski preparati) Resthilane (Q-med) ili Puragen (Mentor Corp.). Kolagen ponekad izaziva alergijske reakcije i odbacivanje usled nepodnošljivosti. Preparati hijaluronske kiseline izuzetno retko prouzrokuju alergijske reakcije i vrlo se lepo i precizno apliciraju.

Danas se često koristi Byopolimer, materijal koji vrlo retko izaziva alergijske reakcije i koji je prolaznog karaktera. Ovaj preparat je visoko polimerizovan što ukazuje na stabilnost njegovih molekula. Kao takav on je trajno postojan jer ga odbrambene ćelije organizma ne tretiraju kao strano tkivo. Iz tog razloga je broj neželjenih reakcija praktično sveden na minimum. Pored ove postoji i niz drugih osobina koje mu daju prednost kao što su jednostavnost u upotrebi, odmah vidljivi estetski rezultati, brz oporavak, relativno je jeftin, daje efektne a trajne rezultate.
Izvodjenje intervencije
Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Trajanje zavisi od prirode materijala. Intervencija je ambulantnog karaktera te duže zadržavanje u bolnici odnosno ambulanti nije potrebno. Procedura se lako izvodi, gde se prvo na usne aplikuje lokalni anestetik u vidu kreme. Posle 20-tak minuta preparat se u vidu injekcije ubrizgava u usne. Nakon toga sledi nežno modeliranje preparata do željenog oblika. Na usne se aplikuju hladne obloge. Blagi otok je prisutan 2 - 3 dana, a do 5. dana potpuno nestaje, kada je i vidljiv definitivan oblik usana.

Pacijentu se savetuje da izbegava pušenje, uzimanje čvrste hrane i previše smeha u narednih 8 sati.

Zatezanje kože bodljikavim nitima

Zatezanje kože određenim nitima je metod poznat dugi niz godina (zlatne, mezo, tri “d” niti). To je metod zatezanja kože unošenjem finih niti u različite slojeve kože. One su napravljene od biorazgradivog materijala i po pravilu se resorbuju za 6-12 meseci. Nakon tog perioda, u koži ostaje fibrozno tkivo kao reakcija na strano telo-niti koje smo ugradili. Upravo taj efekat dovodi do zatezanja kože. 

Klasične mezo niti imaju debljinu od 0,1mm. One se uvode u površni sloj kože. Intervencija traje desetak minuta. Uvodjenje niti daje blagu reakciju tkiva. Na taj način se popravlja tonus kože, koža je manje opuštena, jedra i podmlađena. Taj efekat traje oko dve godine. Primenjuju se u predelu lica, vrata, dekoltea, ruku, stomaka i kukova. Uvođenje ovih niti odmah nakon intervencije ne ostavlja nikakve tragove i istog dana se možete vratiti svakodnevnim obavezama. Posle dva dana uobičajena je pojava blagog otoka, crvenila i tačkastih hematoma.
Revolucionarne Happy lift niti
One daju efekat podmladjivanja duže od 5 godina. Njihova debljina je 0,3mm. Uvode se u subdermalno tkivo. Slično kao i klasične mezo niti, samo intenzivnije - dovode do produkcije fibroblasta i stvaranje novih kolagenih vlakana. Na sebi imaju nežne zareze koji se u tkivu otvaraju kao riblja kost, ostaju i povlače kožu u željenom smeru.

Primenom ovih niti se postiže efekat pravog fejsliftinga i predstavljaju revolucionaran pomak u estetskoj hirurgiji. Veoma dobre rezultate daje u predelu lica i vrata. Intervencija traje 20 minuta a tačkasti hematomi prolaze za nekoliko dana. Puni efekat ove intervencije vidi se nakon 6 nedelja. Efekat ovakvog zatezanja lica traje oko 5 godina dok rezutat prave operacije ( fejslifting) traje 10-15 godina. Preporučuje se osobama koje žele jednostavnu proceduru kojom se dobija značajno podmlađivanje, osobama koje nisu motivisane za operaciju i osobama koje žele da poprave svoj izgled, a  imaju hronična oboljenja koja su smetnja za opštu anesteziju. Oporavak posle ove procedure je kratak,dva do tri dana koliko stoje flasteri na licu. Za to vreme se preporučuje mirovanje, uzimanje kašaste ili dobro usitnjene hrane, a narednih mesec dana uzdržavanje od težih fizičkih poslova i vežbanja.

Bocca (ital.usne) je potpuno novi pristup povećanja usana na prirodan način, uvođenjem već opisane bodljikave niti koja je biorazgradiva i gde je efekat trajan i veoma lep. Ovaj metoda je potpuno sigurna, bodljikava nit je od prirodnog materijala, bez bilo kakvih toksičnih uticaja.

Ukoliko usne povećavate uvođenjem bodljikave niti, ne postoji mogućnost pojave komplikacija koje se inače javljaju kad su trajni fileri u pitanju a to su: asimetrija, granulomi i promena položaja implanta koji padaju na najnižu tačku usana.

0 komentari:

Objavi komentar