06. 01. 2018.

Za zdravije zube i ljepši osmijeh: Evo šta preporučuju stomatolozi

I teorija i praksa dokazale su da je redovitom higijenom moguće ukloniti bakterijski plak i tako izbjeći brojne parodontne bolesti

Zubi su iznimno važan dio ljudskog tijela, ponajprije kad je riječ o prehrani i estetici. To su kalcificirani organi na početnom dijelu gastrointestinalnog sustava, koji služe prije svega za sjeckanje hrane. Kad su zdravi i njegovani, čine nas fizički atraktivnijima i imaju velik utjecaj na psihologiju čovjeka. Međutim, ne smije se zaboraviti ni na njihove ostale funkcije, kao što su sudjelovanje u pravilnom izgovoru određenih glasova (c, f, s, z - koji se ne mogu pravilno izgovoriti ako zubi nedostaju), razvoju čeljusti i slično. Da bi održali zdrave zube i tako spriječili brojne probleme (od karijesa do parodontnih bolesti), treba održavati pravilnu i redovitu higijenu usne šupljine.

Mliječni i trajni

Pojavi trajnih zubi prethode mliječni zubi, njih ukupno 20. Čim se pojavi prvi mliječni zubić, preporučuje se da roditelj zajedno s djetetom odabere liječnika dentalne medicine koji će brinuti o oralnom zdravlju djeteta. Tijekom prvog posjeta stomatolog će roditeljima dati detaljne upute kako pravilno brinuti o higijeni usne šupljine.

S rastom djeteta, mliječni zubi se troše i postaju suviše slabi da bi obavljali svoju osnovnu funkciju, te postupno ispadaju i zamjenjuju se novim i jačim - trajnim zubima. To je normalan proces, koji se događa oko šeste godine djetetova života s pojavom prvoga trajnog zuba - takozvane "šestice". No, nije pravilo da u šestoj godini mora izrasti prvi trajni zub, što neke roditelje često muči. Kod neke djece to se događa puno prije, a kod neke i nakon šeste godine. Često se dogodi da roditelj i ne primijeti da je "šestica" izrasla, jer ona raste iza zadnjega mliječnog zuba (mliječne "petice"). Može se reći da je prva trajna šestica i najvažniji zub u usnoj šupljini, jer su na tom području žvačne sile najjače, zbog čega naknadnim gubitkom "šestice" nastaju velike promjene u usnoj šupljini koje mogu izazvati probleme i na susjednim zubima. Nakon pojave trajne "šestice" svakako je uputno posjetiti liječnika dentalne medicine te redovitim četkanjem spriječiti nakupljanje hrane i pojavu karijesa.
Trajni zubi svojim oblikom, bojom i veličinom razlikuju se od svojih prethodnika - dok su mliječni zubi manji i više bijeli, trajni su veći i malo žućkastiji. Već i sam njihov naziv - trajni zubi - ukazuje na važnost da ih takvima i zadržimo, jer to su zubi za cijeli život. Odrastao čovjek ima ukupno 28 do 32 zuba (14 do 16 u svakoj čeljusti), koja su smještena u alveolarnim nastavcima alveola (zubnih čašica) gornje i donje čeljusti. Iako trajni zubi počinju rasti vrlo rano, tek oko četrnaeste godine izrastu svi, osim umnjaka koji izrastu oko dvadesete godine života.
Na rast i razvoj zuba utječu različiti čimbenici, od genetike preko tjelesnog razvoja i načina prehrane do brojnih mogućih pojava u usnoj šupljini koje mogu dovesti do pomaka zuba tijekom njegova rasta prema funkcionalnom položaju u okluzijskoj ravnini. Uz to, u to vrijeme formiraju se i korijen zuba, parodontni ligament i dentogingivno spojište (spoja zuba s gingivom).

Kako steći higijenske navike

Da bi se trajni zubi održali, potrebno je brinuti se o njima na pravilan način. Iako naizgled zvuči čudno, činjenica je da se često javlja problem stjecanja higijenskih navika, kao i motivacije pacijenta da ustraje u održavanju higijene usne šupljine i shvati važnost svakodnevnih jednostavnih postupaka čišćenja.
Kad su djeca posrijedi, roditelji su ti koji imaju veliku ulogu u razvijanju motivacije i učenju djeteta kako pravilno njegovati i održavati zube. Oni moraju biti uzor svome djetetu, te mu svakodnevno pokazivati kako pravilno četkati zube. Kako se navika pranja zubi stječe od malih nogu, pranje zubi treba učiniti prije svega zabavnim, što će uz svakodnevno ponavljanje s vremenom motivirati dijete da mu to prijeđe u rutinu.
Većina dječjih stomatologa slaže se da bi briga o zubima trebala početi već u dobi od šest mjeseci, odnosno čim nikne prvi zubić, jer on postaje podložan djelovanju bakterija iz usne šupljine koje nagrizaju caklinu zuba, što s vremenom može dovesti do razvoja karijesa. Malim bebama zubi se čiste vlažnom gazom, a kasnije četkicom za zube prilagođenoj dobi djeteta, kad je dijete sposobno pravilno je držati. Uz to, prijeko su potrebne i redovite stomatološke kontrole s ciljem prevencije bolesti usne šupljine, i to svakih šest mjeseci, a po potrebi i češće.

Kvalitetnom četkicom protiv parodontnih bolesti

Nakupljanje bakterijskog plaka u zubnom džepu glavni je uzrok parodontnih bolesti. Parodont je cjelina svih tkiva koji podupiru i učvršćuju zub u njegovu položaju, a čine ga gingiva i potporni aparat (parodontni ligament, cement korijena i alveolarna kost).
I teorija i praksa dokazale su da je redovitom higijenom moguće ukloniti bakterijski plak i tako izbjeći brojne parodontne bolesti. Za učinkovito uklanjanje bakterijskog plaka potrebno je izabrati kvalitetnu četkicu, i to onu s mekanim vlaknima koja ne oštećuju gingivu, bez obzira na osjetljivost zubi.
Moderna tehnologija razvila je četkice sa sustavom dvostrukih vlakana impregniranih nano srebrom, što se pokazalo vrlo učinkovitim za cjelokupnu oralnu higijenu. Naime, te četkice karakteriziraju antiviralni (protiv virusa), antifungalni (protiv gljivica) i protuupalni učinci, jer nano srebro ima širok antimikrobni učinak na uzročnike koji se razvijaju u usnoj šupljini i pogoduju razvoju karijesa.
Stomatolozi preporučuju mijenjanje četkice svaka tri mjeseca, ali i prije ako se primijete znakovi njihove dotrajalosti. To je važno jer s dotrajalim i svinutim vrhovima vlakana četkice ne može se učinkovito ukloniti zubna naslaga, a uz to mogu oštetiti gingivu.

Posvetimo odgovarajuću pažnju i vrijeme preventivi, ne samo iz estetskih, nego i zdravstvenih razloga

Iako se zna da njegu usne šupljine treba redovito provoditi, mnogi od nas ne shvaćaju to dovoljno ozbiljno sve dok ne nastupe konkretni problemi, najčešće bol. To je upravo razlog više da posvetimo odgovarajuću pažnju i vrijeme preventivi, ne samo iz estetskih, nego prije svega zdravstvenih razloga.
Kako bismo pridonijeli vašoj odluci, predstavljamo vam novu liniju proizvoda renomirane tvrtke Pierre Fabre Oral Care za njegu zubi i usne šupljine, čija visoka kvaliteta i profesionalnost u pristupu omogućuju ne samo prikladnu svakodnevnu higijenu zubi i usne šupljine, nego i odgovarajuću stručnu njegu za posebne potrebe i indikacije.

Za dezinfekciju usne šupljine u svakodnevnoj higijeni, kao i u slučaju posebnih potreba (npr. postoperativna njega), iz linije Oral Care nudimo izvrsno rješenje. To je Eludril otopina za ispiranje usta, koja ima antiseptičko, antiplak i blago analgetsko djelovanje, a u primjeni se odlično nadopunjuje s Elugelom, antiseptičkim gelom koji dezinficira i smanjuje upalu zubnog mesa.

Važnost oblika zubne četkice u njezi zuba poslije operativnih zahvata u usnoj šupljini linija Oral Care naglašava izuzetnom ponudom Elgydium Clinic četkica, koje su posebno prilagođene zahtjevima osjetljive usne šupljine. Elgydium Clinic X antiplak četkice upotrebljavaju se za dnevnu higijenu nakon skidanja zubnog aparatića.

Sve su češći i problemi u usnoj šupljini poput afti, koje su vrlo neugodne i tvrdokorne. Javljaju se kod velikog broja ljudi diljem svijeta, češće u onih višeg socioekonomskog statusa, žena i osoba pod stresom. Pojavnost ove bolesti u općoj populaciji kreće se od 10 do 25 posto.
U tom je slučaju jedan od najvećih aduta linije Oral Care proizvod Pansoral gel, koji ima analgetsko, antiseptičko i antimikotičko djelovanje, dakle sve što je potrebno za saniranje boli prouzročene upalama i ulkusima u usnoj šupljini (afte, zubne proteze, ortodontski tretmani).

U slučaju danas sve učestalijih bolesti zubnog mesa, Parodium gel za zubno meso i Elgxdium sensitive zubna četkica pružit će vam pravo olakšanje. Parodium gel ubrzava cijeljenje zubnog mesa, a Elgydium sensitive četkica omogućuje nježno, ali temeljito čišćenje zuba.

Tržište je preplavljeno pastama za zube različitih proizvođača, raznih sastava i djelovanja. Za svakodnevnu higijenu usne šupljine katkad nije lako odabrati onu pravu, najprikladniju pastu. Elgydium antiplak zubna pasta pružit će sigurno rješenje. Njezino antiseptičko i antiplak djelovanje osigurava učinkovito uklanjanje plaka s površine zuba, te omogućuje potpunu i sigurnu zaštitu zubi od mogućeg štetnog djelovanja bakterija i stvaranja karijesa.

Potpuna bjelina vaših zubi, uz neabrazivno, ali nježno poliranje, može se lako postići uporabom Elgydium
zubne paste za izbjeljivanje, uz koju se preporučuje primjena specijalno prilagođene Elgydium whitening četkice. Njezine dlačice s mikročesticama pridonose temeljitom i nježnom odstranjivanju tvrdokornih zubnih naslaga.

Kvalitetu svih proizvoda jamči dugogodišnje bogato iskustvo farmaceutske tvrtke Pierre Fabre u proizvodnji lijekova i kozmetičkih proizvoda. Uz dodatni savjet vašeg stomatologa ili ljekarnika, i malo dobre volje, njega vaših zubi s Oral Care proizvodima postat će jednostavnija i učinkovitija, vaš nastup sigurniji, a osmijeh ljepši.

Savjet više potražite kod svog stomatologa ili ljekarnika i zablistajte novim osmijehom.

1 komentar:

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši