06. 01. 2018.

Video: Legende koje se ne zaboravljaju - SERGEJ BARBAREZ!

Još do prije godinu ili dvije, na utakmicama reprezentacije navijači su redovno skandirali njegovo ime. Dolaskom novih mladih zvijezda u reprezentaciju ime Sergej Barbarez sve manje se spominje, kako na tribinama tako i u medijima koji samo ponekad plasiraju vijest o uspješnim poker partijama legendarnog kapitena.

Nedavno je učestvovao na poker turniru "World Series of Poker" u Las Vegasu osvojivši 19. mjesto od 1293 učesnika, što mu je donijelo zaradu od 6438 dolara.

Biografija

Karijeru je počeo 1984. godine u omladinskom pogonu FK Velež iz Mostara. Sa 19 godina potpisao je prvi profesionalni ugovor s Veležom. Nakon povratka iz armije 1991. godine, odlazi u posjetu rodbini u Njemačku, te odlazi na trening Hannovera. U Hannoveru je impresionirao tadašnjeg trenera, te zbog teške političke situacije u Jugoslaviji odlučuje tu i ostati, te potpisuje ugovor 1991. godine. U Hannoveru ostaje sve do 1993. kada prelazi u Union Berlin, za koji je u 88 utakmica postigao 46 golova. Nakon odličnih igara u Union Berlinu, 1996. godine prelazi u Hansu Rostock, gdje provodi 2 solidne sezone, te 1998. godine za 1.100.000 € prelazi u Borussiu Dortmund. Međutim, nakon dolaska Michaela Skibbea na trenersku klupu Dortmunda, Barbarez pada u drugi plan. Zbog toga 2000. godine odlazi u Hamburger SV za 1.800.000 €. U HSV-u postaje standardan igrač te u sezoni 2000/2001. postaje najbolji strijelac Bundeslige. Tu ostaje 6 godina i stječe velike simpatije kod domaće publike. U periodu od 2000. do 2006. godine za HSV je odigrao 174 ligaške utakmice, te postigao 65 golova. U ljeto 2006. godine prelazi u Bayer 04 Leverkusen, gdje ostaje sve do 2008. godine, odnosno do kraja igračke karijere. U 330 bundesligaških utakmica postigao je 95 golova, dobio 85 žutih, te 4 crvena kartona.
Reprezentacija
Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine debitirao je 14. maja 1998. na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacijereprezentacije Argentine u La Plati. Dugo vremena bio je kapiten reprezentacije, ali zbog raznih afera koje su se dešavale u N/FS BIH oprostio se od najdražeg dresa 2006. godine. Posljednju utakmicu za reprezentaciju odigrao je 7. oktobra 2006. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. protiv reprezentacije Moldavije. Za reprezentaciju je odigrao 47 utakmica i postigao 17 golova.

 Trenerska karijera

5. januara 2010. godine dobio je UEFA trenersku licencu, za koju je edukaciju prošao u Jablanici. Bio je član upravnog odbora HSV-a.
Uspjesi, nagrade i priznanja
Najbolji strijelac njemačke Bundeslige u sezoni 2000/2001 sa 22 pogotka
Nogometaš godine u BiH - 2001.
Osvojio njemački DFB Ligakup sa HSV-om - 2003.
Osvojio UEFA Intertoto Cup sa HSV-om - 2005.
Nogometaš godine u BiH - 2003.
Sportista godine u BiH - 2005.
Ulica u Mostaru dobila ime po njemu 2005. godine
Sa 330 odigrane utakmice postao strani igrač s najviše nastupa u Bundesligi - 2008.
Sergej Barbarez bio je legendarni kapiten reprezentacije i neprikosnoveni vođa u vrijeme najtežih perioda kroz koje je reprezentacija prolazila, u vrijeme afera u Nogometnom savezu, utakmica visokog rizika kao što je ona protiv Srbije i Crne Gore na Marakani 2005. godine. Prisjetimo se najvažnijih trenutaka iz njegove karijere:

1 komentar:

  1. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši