10. 04. 2018.

URASLI NOKAT....PROVJERENO DOBAR PRIRODNI LIJEK


Urastanje notkiju uglavnom nastaje kao posljedica nepravilnog rezanja noktiju. Pravilno je da se nokti režu ravno, a ne zaobljeno u kutovima. Urastao nokat na nožnom prstu je stanje u kome se ivice noktiju usjecaju u okolnu kožu. Obično nokat urasta na palcu noge, na jednoj ili na obe strane. 

Urastao nokat može nastati kada deformisan nokat na nožnom prstu raste nepravilno u kožu ili kada koža oko noktiju raste brže nego inače i prekriva dio ivica noktiju. Nošenje uske, neudobne obuće (sportisti, posebno fudbaleri su izloženi riziku jer uske patike i neprestani udarci lopte mogu oštetiti nokat) može izazvati ili pogoršati simptome nastale zbog uraslog nokta. Urastao nokat može u početku da bude bez simptoma, ali kasnije regija oko uraslog nokta može da postane bolna, naročito kada postoji konstantan pritisak na navedeno mjesto. Područje je obično crveno i može biti toplo.

Ako se ne liječi, mjesto urastanja je sklono infekciji. Jednom zaraženo, područje postaje bolno, crveno, sa oteklinom. Gnoj može da se akumulira ispod kože pored nokta i da se cijedi okolo. Ukoliko je urastao nokat izazvao infekciju, osjećati ćete neprijatnost u stopalu, bilo da hodate, stojite ili sjedite. Kod urastanja nokta se preporučuje odlazak ljekaru, gdje se najčešće poteže za uklanjanjem cijelog nokta. Postupak se radi pod anestezijom tako da ne boli, ali je oporavak dug radi rasta novog nokta. Neka vam ipak zbog svega toga, odlazak ljekaru bude zadnja opcija. 
Pokušajte prije toga problem riješiti prirodnim putem, a mi ćemo vam otkriti par načina kako
da to uradite: Umočite urasli nokat u vruću vodu da nokat omekša. Jednom kad je mekan koristite steriliziranu iglu da biste nadigli urasli dio nokta i umetnuti mali komad vate ispod nokta. To će pomoći dignuti nokat da može rasti normalno. Mjenjajte komad vate svakodnevno. Limun obloga – zavežite krišku svježeg limuna, koji djeluje poput sredstva za omekšavanje, oko problematičnog prsta i ostavite preko noći da djeluje.

Kad nokat bude dovoljno savitljiv da ga se može lagano izvući iz mesa, podrežite ga, a zatim stavite tanku nit sterilne vate ispod kutnog dijela nokta da biste ga odigli od kože dok ne izraste. Vatu mijenjajte svaki dan. Kupka od preslice – Usitnjenu suhu preslicu prelijte kipućom vodom, ostavite da prekrivena odstoji 2‐3 sata i ocijedite. Prije upotrebe tekućinu zagrijati i umakati urašteni nokat 20‐30 minuta.Oblog od lanenog brašna – sjemenke lana treba samljeti i uz stalno miješanje dodavat i vruću vodu dok ne postane kaša. Kašu staviti na komad gaze, previti nokat I ostaviti da djeluje preko noći.Oblog za nokat koji se gnoji od patlidžana – u toku dana nekoliko puta stavite na nokat p lošku patlidžana.Njega uraštenog nokta poslije gnojenja – brašno i med umiješati u kašu, stavi ti na komad gaze i time previti nokat. Nakon skidanja obloga, prst isprati čajem od kamilice


1 komentar:

  1. Ukoliko je urastao nokat izazvao infekciju, kapati na bolno mjesto 3% hidrogen dok se upala ne povuče, a zatim kako je opisano u članku pokušati ugurati sterilnu vatu,da bi se nokatna ploča podigla i izrastala.

    OdgovoriIzbriši