11. 03. 2018.

FARMACIJA OVO KRIJE: Tablete za tlak možete baciti u smeće, OVO SU PRIRODNA RJEŠENJE!


Farmaceuti su se pobrinuli da jednom kada krenemo s uzimanjem tableta za visoki krvni tlak, da ih nikada više ne prestanemo uzimati, znači do kraja našeg života. Visoki krvni tlak može imati potencijalno ozbiljne, čak i smrtonosne posljedice. Dobra vijest je da postoje znanstveni dokazi da promjena u prehrani koji može vrlo ozbiljno utjecati na visoki krvni tlak. Dok ozbiljni slučajevi (npr. 160+/115+) mogu zahtjevati pozornost liječnika i hitnu farmaceutsku intervenciju, previše ljudi i liječnika se nažalost okreće farmaceutskim lijekovima prebrzo, dok u stvarnosti postoje mnoge jednostavne namirnice i biljke koje mogu pomoći od blagih do umjerenih slučajeva povišenoga krvnoga tlaka i održavati ga pod kontrolom, piše NSP.

Hrana bogata kalijem (K):

Većina od nas troši velike količine kuhinjske soli u svakodnevnoj prehrani. A jedan od zdravstvenih problema u prehrani prebogatoj kuhinjskom soli jest da povisuje krvni tlak, osobito u onih koji su osjetljivi na ovaj mineral. Kada je riječ o regulaciji krvnoga tlaka, ravnoteža između natrija i kalija u tijelu je važna. Dakle, osim smanjivanja unosa natrija (kroz kuhinjsku sol – NaCl), konzumirajte više hrane bogate kalijem i to vam može pomoći dovesti krvni tlak pod kontrolu. Općenito govoreći, svježe voće i povrće su veliki izvor kalija. S druge strane, mnoge obrađene, zapakirane namirnice su natovarene s kuhinjskom soli i drugim štetnim aditivima.

Voće i povrće također sadrži puno vlakana koja pomažu u smanjenju visokoga krvnoga tlaka. Voće bogato kalijem uključuje banane, dinje, marelice, datulje, dinje, mango, nektarine, avokado, lubenica, kivi, naranče, mogranja i papaje. Povrće bogato kalijem uključuje: celer, špinat, potočarke, brokula, cvjetača, krastavci, peršin, blitva, šparoge, krumpir, slatki krumpir i artičoke.Za ono koji imaju bolesti bubrega treba napomenuti da prekomjeran unos kalija može biti štetan, a te će osobe sigurno tražiti neke stručne savjete u tom pogledu.

Voda:

Jedan mogući lijek za visoki krvni tlak je jednostavan – konzumiranje puno vode svaki dan. Dr. Julian Whitaker, osnivač Whitaker Wellness Instituta u Newport Beachu u Kaliforniji, preporuča pijenje 15 čaša vode svaki dan, oko 2,5 decilitara svaki budni sat. Voda pomaže opustiti tjelesne sustave, uključujući i arterije – tijesne i uske arterije su jedan od glavnih uzroka visokog krvnog tlaka. To je bila njegova glavna preporuka za ovu bolest, a prema njegovim riječima: “Gotovo svi lijekovi za tlak oponašaju učinak povećanog unosa vode.”

Češnjak i luk:


Istraživanja su pokazala da češnjak, kako u svježem i dopunskom obliku, ima učinke za sniženje krvnog tlaka. Češnjak također nudi i druge pogodnosti za vaš kardiovaskularni i imunološki sustav. Na primjer, studije su pokazale da češnjak može pomoći u smanjenju razine kolesterola.
Kad je riječ o smanjenju krvnoga tlaka, konzumiranje čak i jednog režnja češnjaka dnevno može pomoći, prema nekim studijama. Neki stručnjaci ukazuju da češnjak ima najbolje zdravstvene prednosti kada se sirov i nasjeckan pripremi 10 minuta prije obroka. Luk može pomoći u smanjenju krvnog tlaka, također.

Zaključak:

Navedeni prijedlozi mogu pomoći za mnoge slučajeve blagog do umjerenog visokog krvnog tlaka. Za ozbiljne slučajeve koji zahtijevaju medicinske lijekove, nakon što ste napravili promjene u načinu života i prehrambenim navikama i kada je situacija pod kontrolom, uporaba lijekova se može polako sužavati, pod nadzorom liječnika. Izvor: http://novi.ba

0 komentari:

Objavi komentar