10. 02. 2018.

ZIMSKI I KORISNI SAVJETI KAKO UZGAJATI ORHIDEJE OVO NE SMIJETE PROPUSTITI


Obzirom na to da se prirodno stanište orhideja nalazi u tropskim krajevima, mnoge sobne vrste traže nešto vlažniji zrak, daleko od propuha. “U sezoni rasta, orhidejama je potrebna visoka vlaga zraka, a to se može postići svakodnevnim zamagljivanjem uz pomoć raspršivača. Zamagljivanje bi trebalo provesti u jutarnjim satima, kako bi tijekom dana voda isparila. Zimi se prostorije griju i zrak se puno brže isušuje pa je stoga potrebno zamagljivati više puta dnevno.” Orhideje u pravilu ne bi trebalo izlagati dugotrajnom direktnom suncu te je najbolje smjestiti ih na prozor u sjevernome dijelu stana.

Žinić dodaje kako je ljeti dovoljno zalijevati orhideje jednom ili dva puta tjedno, a zimi čak i jednom u dva ili tri tjedna. Orhideja falenopsis – jedna je od najlepših sobnih biljaka. Po pravilu je kupujemo kada je u cvatu. Vremenom cvetovi opadaju, a vlasnici orhideja počinju se pitati da li rade nešto pogrešno. U ovom članku ispričaćemo vam zašto orhideja ne cveta i i kako se to može popraviti.
Prosečna dužina cvetanja orhideje falenopsis – jeste 3 meseca. Obično cveta dva ili tri puta godišnje. Pauza između cvetanja može biti odložena i za nekoliko meseci. Da biste uživali u češćem cvetanju ove biljke pomoći će sledeći saveti.

Kako uticati na orhideju da cveta:
♦ Stvorite orhideji temperaturnu razliku: stavite saksiju preko noći na prohladno mesto (do 15 stepeni)
♦ Smanjiti količinu azota u prihrani. Fosfor treba da ima prednost, jer u stvari, on stimuliše cvetanje.
♦ Vlažite vazduh oko biljke.
♦ Premestite saksiju sa orhidejom na 5 dana na tamno mesto. Kroz tri nedelje orhideja treba da pusti pupoljke. Ovaj način je pogodan samo za odrasle i zdrave biljke.

♦ Umesto zalivanja preporučuje se da se u saksiju sa orhidejom stavi par kocki leda, tako će ona brže procvetati.
♦ Ako primetite da kod nerascvetale orhideje aktivno rastu korenje ili listovi, znači da ima odgovarajući način razvoja. Dok se ovaj period ne završi, biljka neće procvetati. Budite strpljivi.
Najbitnija stvar je – obezbedite svojoj biljci odgovarajuću negu. Ona voli puno svetlosti i plaši se preterane vlage. Za vreme cvetanja zaliva se po malo, dva puta nedeljno, a za vreme mirovanja – dovoljno je i jednom nedeljno. Možda imate svoje tajne pri održavanju ove lepotice, ne zaboravite da ih podelite sa nama u komentarima.

P.S. Da vaše biljke cvetaju dugo i bogato pripremite rastvor za prihranu biljaka


0 komentari:

Objavi komentar