26. 02. 2018.

Žene, ovo morate znati: Nipošto ne ignorišite OVIH 10 simptoma “tihog ubice”


Više od 550 žena godišnje gubi bitku s rakom jajnika, a među najčešćim uzrocima su genetska predispozicija, dob i pretjerana upotreba oralnih kontraceptiva. Ignorisanje simptoma je najveći problem i čini da u 80% slučajeva raka jajnika, otkrije se u podmukloj fazi. Ovdje ćemo vam navesti 10 simptoma koje baš nikada ne treba zanemariti:

Česta bol u leđima:
Ako ste sigurni da ne patite od osteoporoze ili artritisa, onda ovi bolovi mogu biti ozbiljan simptom raka jajnika.
Bol u želucu i zdjelici:
Ova bol također se često manifestira kod osoba koje su obolile od raja jajnika.
Nepravilan ciklus:
Statistički, žene starije od 55 godina imaju veći rizik da obole od raka jajnika. Međutim, to ne mora uvijek biti slučaj. Rak se može pojaviti čak i kod mladih djevojaka koje još nisu imale svoj prvi ciklus.

Čest umor bez razloga:
Gubitak daha, mučnina, gubitak apetita te ekstremni umor mogu biti ozbiljni znakovi da osoba ima rak jajnika. Više od 80% žena koje su obolile doživjelo je barem jedan od simptoma nekoliko mjeseci prije nego što je dijagnosticiran.
Brzo zasićenje:
“Rana sitost”, ili osjećaj punoće jedan je od četiri najvažnija i najčešća simptoma raka jajnika. Može se lako pogriješiti i pomisliti da je to simptom probavnih tegoba, ali nemojte se zavarati!
Bol tokom spolnog odnosa:
Bol tokom spolnog odnosa može biti još jedan snažan znak da ste u ranim fazama raka jajnika. Taj bol se odnosi na pritisak i bol u području zdjelice, te čestu i hitnu potrebu za mokrenjem.
Bez obzira da li je više ili manje bolno najbolje bi bilo da se konsultujete sa svojim ljekarom što je prije moguće, za svaki slučaj.

Povraćanje:
Neki slučajevi raka jajnika često dovode do zatvora koji uzrokuje mučninu, bolove u trbuhu i iznenadni gubitak težine.
Otečen stomak:
Ako se vaš trbuh nadima kao da ste trudni, to može biti ozbiljan znak da ste u opasnosti od raja jajnika.
Pretjeran rast kose:
Iako se obično ne smatra simptomom raka, ovo je definitivno nešto što se ne smije zanemariti. Međutim, neke žene imaju i suprotan simptom – gubitak kose.
Čest zatvor:
Područja želuca i probavnog trakta su najčešće zahvaćena rakom, osobito u ranim fazama.
Izvor: megagiga.info



0 komentari:

Objavi komentar