25. 02. 2018.

JEDAN OD LJEPŠIH KOLAČA SA VIŠNJAMA KOJE SAM PROBALA U ZADNJE VRIJEME… NE ZNAM MU IME…


Sastojci
BISKVIT:
-50g. čokolade za kuhanje
-50g. margarina
-3 jaja
-100g. šećera
-2 rum šećera
-50g. brašna
-1 vrećica praška za puding-čokolada
-2 pune žlice kakaa
-1/2 vrećice praška za pecivo
-2 žlice vode

PRELJEV ZA BISKVIT:
-100ml. soka od višnje
-50ml. mlijeka
-2 žlice šećera
-1 van. šećer
-50g. čokolade za kuhanje

KREMA:
-550ml. mlijeka
-200ml. slatkog vrhnja
-120g. šećera
-2 pudinga vanilija
-20g. gustina
-2 vanilin šećera
-50g. margarina
-300ml. slatkog vrhnja
-1/2 vrećice želatine u prahu+2žlice vode

ZAVRŠNI SLOJ/VIŠNJE I PRELJEV
-višnje iz kompota, 200g. +/-
-1 vrećica preljeva za tortu
-2 žlice šećera
-250ml. soka od višnje(iz kompota)

Priprema:

Prvo skuhajte kremu, i ostavite je da se skroz ohladi dok vi ispečete biskvit.
Krema
Pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje,odvojite 1,5dl. Tekućine u koji umiješajte šećer, puding, gustin i vanilin šećer, a drugi dio zagrijte do vrenja, ulijte prvu smjesu i skuhajte kao puding.
Prebacite kremu u posudu za hlađenje, dodajte 50g.margarina, i miješajte dok se ne otopi. Kremu možete pokriti folijom,ili ostaviti otkriveno s tim da često promiješate. Ja sam napravila to drugo. Sada napravite biskvit.
Biskvit
Otopite čokoladu s margarinom na pari, i malo prohladite. Istucite žumanjke sa šećerom i rum šećerom najvećom brzinom dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Dodajte smjesu čokolade i margarina, vodu i rum šećer. Promiješajte pjenjačom. Direktno u tu smjesu prosijte skupa brašno s pudingom, kakaom i praškom za pecivo. Izmiješajte ručno da se svi sastojci fino spoje.
Istucite bjelanjke u čvrst snijeg, pridružite ih prvoj smjesi, promiješajte ručno, i izlijte u pleh obložen papirom za pečenje (dim.22x35cm.) poravnajte i pecite na 200°C 10-ak min.
Kad se biskvit malo prohladi, odlijepite papir, vratite biskvit u pleh, pripremite preljev i usput stavite višnje da se cijede s posudom ispod u kojoj ćete skupiti sok.
Preljev
Mlijeko, sok od višnje, van.šećer i obični šećer zagrijte do vrenja, maknite s vatre, dodajte čokoladu, i miješajte da se brže otopi. Kad se čokolada otopila, žlicom rasporedite preljev preko biskvita.
Sada dovršite kremu koja bi već trebala biti hladna. Želatinu (samo pola vrećice) pomiješajte s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. Slatko vrhnje istucite u šlag, a kremu dobro izradite mikserom. Dodajte šlag u kremu, i malo promiješajte, a želatinu otopite, pa ulijte u kremu. Sada sve skupa dobro promiješajte žlicom ili pjenjačom.
Nanesite kremu na biskvit, poravnajte, i stavite na nju višnje. Možete, kao ja lagano označiti kocke po kojima ćete rezati, i na svaku kocku staviti nekoliko višanja, ili poredajte višnje po cijelom kolaču, svejedno je sada kolač stavite 15-ak min.u hladnjak da se krema malo stegne.
Kad se krema na kolaču stegla, pripremite preljev prema uputi na vrećici, samo umijesto vode stavite 250ml.soka od višnje. Preljev malo prohladite, nanesite na kolač, spremite u hladnjak, i zaboravite na njega do sutra..

NAPOMENE:
*Koristila sam svijetli preljev, ali može naravno i crveni. Ako volite deblji sloj, možete staviti i dva preljeva, meni ovako odgovara.
*Ja sam malo zaboravila na preljev kad sam ga skuhala, pa se puno ohladio i zgusnuo, i morala sam doliti vode i izraditi mikserom, kako bi ga mogla nanijeti na kolač. Zato je ispao malo rijeđi, i zato ima malo ovih crvenih “slapova” po kremi.
Sutra, kad se svi okusi prožmu, i kolač dobro stegne, poslužite i uživajte!
Izvor: coolinarika.com


0 komentari:

Objavi komentar