20. 02. 2018.

Sve bebe u Finskoj spavaju u kutiji – iznenadit ćete se kad čujete razlog!


Sve bebe u Finskoj spavaju u kutiji – iznenadit ćete se kad čujete razlog! Možete li zamisliti svijet u kojem svaka novorođena beba dobija isti početak? Gdje se ne vrjednuje boja bebine kože ili bogatstvo bebinih roditelja? Finska je takvo mjesto. Svaka majka koja iščekuje dijete u Finskoj, dobije na poklon kutiju svakakvih stvarčica, koje uključuju:
  • deku, madrac, vreću za spavanje, posteljinu
  • kutija se može koristiti i kao krevetac
  • zimska odjeća, kapa, rukavice i čizmice

  • čarapice
  • helanke… i još mnogo stvari koje su potrebne bebi.. 
Najbolji dio? Kutija se dobija besplatno! Finska vlada daje ove kutije bebama kako bi se pobrinuli da će beba imati sve što joj treba. U nedavnom izvještaju napisano je da su majke u Finskoj najsretnije na svijetu, a kutija je prvo što mi je palo na pamet. Jako smo dobro zbrinute, čak i sad kad su neke javne usluge smanjene, kaže Titta Vayrynen, 35-godišnja majka dvoje dječaka.Brojke govore same za sebe – u Finskoj ne bi želio živjeti samo lud čovjek. Sa njihovih 16 padeža, malo je komplikovan jezik, ali engleski svi govore.

Hladno je tokom zime, ali je nebo u Finskoj vedro i lijepo zbog klimatskih promjena. Zahvaljujući povjerenju između roditelja, škole, učitelja i djeca dobivaju veoma malo zadataka koji trebaju kući odraditi. Škola i roditelji pretpostavljaju da su gradivo učitelji ispredavali i smatraju zajednički da je nepotrebno dodatno angažovanje. Za porodicu je namijenjeno vrijeme kod kuće gdje jedine lekcije koje trebaju učiti predstavljaju one životne. Obrazovanje za diplomu osnovnih studija, kao i doktorskih i masterskih studija, finansira se iz poreskog fonda vlade i građana. To rješava veliki problem kod mladih, koji se ne trebaju plašiti hoće li za fakultet imati novca, a pravo na obrazovanje predstavlja pravo svih ljudi. Sviđa li vam se već Finska? Ja znam ko će sigurno isplanirati odlazak u ovu zemlju, čim prva prilika! Naravno, rodni kraj ostaje u srcu.



0 komentari:

Objavi komentar