09. 05. 2018.

UPOZORENJE ZA DAME - OVO SU ZNAKOVI TIHOG UBICE KOJE NIKAKO NE SMIJETE ZANEMARITI


Da bi došlo do nastanka raka jajnika, postoje razni uzroci, među kojima su vjerovali ili ne i česta upotreba kontracepcije, naravno uzrast, a tu su i geneteske predispozicije. Žene, ovu bolest primjete tek u onom trenutku kada je ona već uznapredovala. 

Jedan od najčešćih simptoma je lesto mokrenje, te je u većini slučajeva upravo na taj način urađena dijagnoza i potvrđena. Da vaše šanse liječenja ne bi bile male, morate na vrijeme uočiti simptome i obratiti se lijelniku, kako bi na vrijeme počeli s liječenjem ukoliko vam bude pozitivan nalaz.

Donosimo vam četiri simtpoma na koja morate obratiti pažnju:


Jaki bolovi u leđima, koji su veoma česti:
Ako znate da nemate osteoporozu ili artrisis, a svakodnevno osjećate jake bolove u leđima, onda je to sigurno simptom koji ukazuje na rak jajnika, i on je jedan od učestalijih.

Imate bolove u karlici, koji vam se šire na stomak:
Iako predstavlja jedan od najčešćih simptoma koji ukazuje na rak jajnika, ovi simptomi mogu se pojavljivati i kod drugih oboljenja, pa je preporučljivo da idete kod svog ljekara na pregled.


U koju starosnu dob spadate:
Prema nekim istraživanjima utvrđeno je da ova opaka bolest uglavnom se javlja kod žena sa 55. godina i više. Međutim, on se može pojaviti kod žena svih starosnih dobi, a nažalost i kod djevojčica.

Imate problema sa iscrpljenošću i velikim umorom:

Ovo su simptomi koji se svakako javljaju kod žena koje su oboljele, a praćene su mučninom, dolazi do gubitka daha, ali i sve manjom željom za hranom.

0 komentari:

Objavi komentar