09. 08. 2019.

PROBALA SAM PEČENI KROMPIR BA BEZBROJ NAČINA AL OVAJ JE DEFINITIVNO NA VRHU LJESTVICE NAJBOLJIH!!!


Fenomenalno hrskava korica izvana, a unutra mekan, aromatiziran ruzmarinom. Umjesto ruzmarina moze i timjan ili kadulja.

SASTOJCI:

krompiri srednje velicine
maslo
malo krupne morske soli
malo maslinovog ulja
1-2 zlice octa
zacinsko bilje (ruzmarin,kadulja,timjan)
malo papra
malo cesnjaka po zelji
malo maslaca

PRIPREMA:

Krompire oguliti i staviti ih u posoljenu vodu. Kad prokuha, kuhati ih 10 minuta. Dok se krompir kuha, pecnicu zagrijati na 250 stupnjeva. Kad krompir bude pri karaju kuhanja, nekih 3-4 minute prije kraja, u pecnicu staviti tepsiju sa masti da se otopi. Koristiti iskljucivo mast, najbolje svinjsku ili gusciju ! Napola skuhane krompire ocijediti i odmah vruce poslagati u tepsiju na otopljenu mast. Staviti u pecnicu da se pece 30-40 minuta, dok nedobije finu rumenu boju.
Zacinsko bilje nasjeckati, u mom slucaju ruzmarin i natopiti u malo maslinovog ulja. Dodati malo papra i malo octa i ostaviti stajati. Po zelji ovdje mozete dodati i malo protisnutog cesnjaka. Kad se krompir fino zarumenio izvadit van i svaki malo zgnjeciti. To cete najbolje napraviti sa ovom “alatkom” za gnjecenje krompira. Tako zgnjecene, svaki premazat sa mjesavinom ulja i zacinskog bilja, posuti sa malo krupne morske soli i na svaki staviti pomalo maslaca. Vratiti u pecnicu da se zapece jos 15-tak minuta. Posluziti toplo kao prilog.

0 komentari:

Objavi komentar