12. 07. 2018.

Čovek je UMRO zbog ujeda stršljena: Ako i vas ujede ovaj insekt, OBAVEZNO URADITE OVU STVAR!!!


Leto je vreme kada se insekti roje svuda oko nas, a većina najviše strahuje od stršljena. Od svih insekata, stršljen većinu najviše plaši. I za to imamo dobar razlog, jer svake godine do nas dođe neka priča o ujedu ovog insekta sa smrtnim ishodom.

Vladan Marković (43), odbornik u Skupštini grada Užica, tragično je sinoć premino od posledica ujeda stršljenova. Zato, uvek budite na oprezu kada su ovi insekti u pitanju. Ujed stršljena je posebno opasan jer ovaj insekt ima izuzetno tvrdu žaoku čiji ubod može da dovede do opasne reakcije - kaže za "Ženu" Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse.

Svi mi u tim trenucima, poučeni iskustvima poput Nenadovog, paničimo, ali dr Dimitrijević naglašava da razlog za strah imaju samo ljudi koju su alergični. Jaka alergijska reakcija sa smrtnim ishodom se dešava izuzetno retko, ali ubod i lokalno može da napravi veliki otok, crvenilo i neprijatnosti a u zavisnosti od mesta uboda to može da se proširi i na limfne sudove i napravi problem - objašnjava nam dr Dimitrijević.

Kada vas ujede stršljen, ovako bi trebalo da postupite:

U prvom trenutku najvažnije je staviti hladnu oblogu na mesto uboda i malo sačekati. Reakcija na ubod dešava se odmah ali se razvija nekoliko sati.

Ako primetite da se bol ne smiruje već raste, neizostavno treba otići do lekara - kaže dr Nevenka i dodaje da nije loše uz sebe imati i posebnu kremu za alergije koju pravi Apotekarska ustanova. Postoji, kaže nam dr Dimitrijević niz dodatnih krema i masti koje mogu da pomognu u ovakvim situacijama ali, naglašava ona, nikako ih ne treba mazati i koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom.


0 komentari:

Objavi komentar