01. 04. 2018.

JEDITE CRVENI LUK: Pomaže u liječenju raka, zaustavljanju krvarenja, štiti srce i još mnogo toga!



Kuhanjem luka ubijaju se ljekovita svojstva. Upravo stoga crveni bi se luk trebao jesti sirov, odnosno neobrađen. Kombinacija je zaista mnogo, a ako ste dovoljno odvažni, možete ga jesti kao prilog gotovo svakom ručku. Možda vas baš ove činjenice o zdravoj ulozi crvenog luka potaknu da ga češće uvrstite u svoje jelovnike:

1. Zaustavlja rast stanica raka:
Luk je bogat sumpornim spojevima koji štiti organizam od raka želuca, debelog crijeva, dojke, pluća i prostate. Efikasan je i kod borbe s bakterijama u mokračnom sistemu, piše “Dnevno.hr“…
2. Kontroliše dijabetes:
Sirov crveni luk povećava proizvodnju inzulina. Ako ste dijabetičar, imate dobar razlog da redovno jedete svježi sirovi luk.

3. Liječi zatvor:
Mučite li muku sa zatvorom, pomoći će vam vlakna koja se nalaze u sirovim lukom. Ona istjeruju toksine i tvrde čestice hrane iz crijeva.
4. Pomoć za upalu grla:
Od crvenog luka možete napraviti sok. On će vas brzo izvući i ralja prehlade ili grlobolje.

5. Problemi s krvarenjem iz nosa:
Muči li vas krvarenje iz nosa, crveni luk može zaustaviti krvarenje. Ako krv uporno curi, udišite na nos crveni luk neko vrijeme.
6. Štiti srce:
Jedete li crveni luk redovno, on će vam zaštititi srce od koronarnih bolesti. Luk kontroliše i visoki krvni tlak te otvara zakčene arterije.
7. Kontroliše nivo holesterola:
Sirovi luk kontroliše holesterol te smanjuje loš holesterol (LDL) u krvi. Preuzeto sa: http://www.dnevno.hr

0 komentari:

Objavi komentar