15. 10. 2019.

PROVEREN NAČIN ZA ČIŠĆENJE PEGLE OD NASLAGA,PRLJAVŠTINE I KAMENCA


Na mnogim peglama, vremenom nastaje kamenac i naslage. To, naravno, otežava peglanje, zato je važno da pravilno očistite dno pegle. Evo i kako. Pre nego što počnite čišćenje pegle na ovaj način, pripremite sud otporan na toplotu (tepsiju, đuvec, široki tiganj, vatrostalnu činiju) u koji možete smestiti svoju peglu. Takođe će vam trebati dva drvena štapića, na koji ćete staviti peglu, tako da između pegle i dna posude napravite razmak oko 1 cantimetar. Tako je najlakše očistiti peglu.

Sada je potrebno da uradite sledeće: Uzmite sud otporan na toplotu , koji imate u kući, stavite na njegovo dno dva drvena štapića, na koja ćete staviti peglu. Stavite peglu u sud na drvene štapiće. Naspite u sud limunsku kiselinu(limuntus).
čišćenje pegle od naslaga, prljavštine i kamenca Prokuvajte vodu i polako je sipajte u sud. Potrebna količina vode i limuntusa je u zavisnosti od veličine suda, u proporciji – 1 kafena kašičica limuntusa na 200 ml vode.

Voda treba da pokriva grejnu ploču pegle na 1-1,5 centimetar. Svi gumeni i električni delovi treba da se nalaze iznad vode. Pegla je naravno isključena.  Ostavite je tako da odstoji 5-10 minuta. Posle sud stavite na šporet na umerenu vatru. Kada voda u sudu provri, ostavite da vri još 10-15 minuta. Videćete šta sve može „izaći“ iz vaše pegle. Posle peglu dobro operite, očistite (ako postoje opcija samočišćenja) spolja i unutra. Prebrišite mekom tkaninom i ostavite je da odstoji nekoliko sati.
Nakon toga je ponovo možete koristiti.

0 komentari:

Objavi komentar