17. 09. 2019.

TATA JE ČEKAO SVOJU DJECU ISPRED ŠKOLE, ALI SE NIKAD NISU POJAVILI: 3 GODINE POSLE DOŽIVIO JE IZNENADJENJE NA ULAZNIM VRATIMA



Zimski blagdani su vrijeme za obitelj, ali jednom ocu iz Australije su bili gorki podsjetnik na ono što je izgubio. Harry Spaeth je čekao svoju djecu ispred škole 4.12.2014. godine, ali se oni nikada nisu pojavili.



Kasnije je saznao da su djeca kompletno nestala nakon što ih je njihova majka pokupila. Harry i majke djece Jane Adare nisu bili zajedno i imali su problema oko skrbništva nad djecom. Saznao je da je samo nestala sa djecom i nije ostavila nikakav vid komunikacije s njima, čak ni da zna jesu li u redu. Harry nije gubio nadu te je proputovao cijelu Australiju vjerujući da će pronaći svoju djecu. Kada na kraju nije imao više gdje tražiti, unajmio je profesionalnog istražitelja te putovao u druge zemlje… Škola je odgojno-obrazovna ustanova s nastavom kao središnjim poljem njenog djelovanja.

U savremenim didaktičkim shvatanjima posmatra se kao zajednica djelovanja svih njenih subjekata: učenika, nastavnika, roditelja, stručnih saradnika, ostalih stručnjaka i djelatnika. Subjekti nastavom stiču: znanja, vještine, sposobnosti i navike. U zavisnosti od vrste usmjerenja razlikuju se opšteobrazovne, stručne i specijalizovane škole. Svako od ovih usmjerenja se razlikuje po sadržajima, metodama i tehnikama rada. Prema savremenim shvatanjima, svaka od navedenih škola treba da pruži ona znanja koja će biti funkcionalna u odnosu na buduću profesiju i moguću ulogu pojedinca u životu i razvoju zajednice.

Prema svojoj vaspitnoj ulozi, škola se, poslije porodice, smatra najvažnijom institucijom u kojoj se odvija proces socijalizacije. Iz navedenih razloga, postoji stalna težnja da se u svim školama, pored pedagoga i psihologa angažuje i socijalni radnik.

0 komentari:

Objavi komentar