04. 06. 2018.

Kupus kao LIJEK… Čak ga i u Švicarskoj koriste u medicinske svrhe… Evo šta sve može kupus, odnosno liska kupusa…



Ljekovita svojstva kupusa su već mnogima odbro poznata i obloge od kupusa za ublažavanje bolova su u mnogim kućama normalna stvar. Zanimljivo, kupus kao lijek je čak i u Švicarskoj zastupljen u mnogim porodicama.

Najčešće se kupus koristi kao oblog na bolnom mjestu, ali postoji još mnogo načina kako iskoristiti kupus u medicinske svrhe. Kod problema sa dijabetesom kupus ima ulogu i moć da snizi nivo šećera i kontroliše dijabetes. Može se konzumirati i u kuhanom, ali i u sirovom stanju, te u obliku napitka cijeđenjem i pravljenjem soka od kupusa. Kupus takođe spreava nastanak srčanih bolesti, odnosno srčanog udara jer sadrži tocijanin koji smanjuje upale i ojačava kapilare, te sprečava nastanak trombocita.
Svi bi zbog toga preventivno trebali konzumirati po barem dvije kašike kuhanog kupusa dnevno. Kod problema sa probavom zbog visokog nivoa kalijuma, vitamina Ci antioksidanata takođe se preporučuje kupus. Stručnjaci medicine tvrde da konzumiranje kuhanog kupusa može pomoći prilikom tretiranja dijareje, stomačnih čireva i konstipacije. Sa druge strane, fermentisane vrste kupusa poput kiselog kupusa se mogu koristiti za liječenje sindroma iritabilnih crijeva, upalne bolesti crijeva i infektivne dijareje. Kod problema sa urastanjem noktiju kupus se koristi kako bi se uklonio gnoj i na taj način spriječila infekcija.
Kao i kod problema sa bolovima, nokAt, odnosno prst kOji tretirate potrebno je umOtati u liksu kupusa i stegnuti navlačenjem čararape. Da li ste znali da se lišće kupusa koristilo vijekovima za liječenje čireva, otoka, istegnuća i uganuća? Čak i u današnje vrijeme, pojedine bolnice u Švajcarskoj obmotavaju zglobove svojih artritičnih pacijenata kupusom kako bi smanjili njihov otok. Ukoliko želite da napravite oblogu, samo uklonite skelet lišća, postavite ih ravno između dva sloja plastične folije i izravnajte oklagijom kako biste izvukli sok iz lišća. Zatim nanesite lišće direktno na kožu i pričvrstite zavojem. Nakon svega ovoga može se raći da je kupus naJeftinija namirnica koja se može kupiti.

0 komentari:

Objavi komentar