03. 04. 2018.

ZA RODITELJE: Ova ‘kazna’ djeluje i na najnemirniju djecu!


Budući da je 75 % djece, nakon što su dobila po stražnjici, čekalo manje od 10 minuta da bi ponovilo svoj bezobrazluk, ova studija je potvrdila da batine nisu baš najefikasniji način za discipliniranje.

Mnogi roditelji reagiraju na loše ponašanje svoje djece tako što im oduzimaju igračke, uskraćuju im druženja i šalju ih u kut. Ali, za djecu jake volje, kakva sam bila ja, nijedna od ovih metoda nije djelovala”, priča Rheney Williams u autorskom tekstu objavljenom u Washington Postu. Kao i mnoga djeca sa sindromom nedostatka pažnje, Rheney je bila dijete koje je nestašluke pravilo iz dosade i bilo joj je potrebno da se nečim zaokupira. “Srećom, moj otac je to rano shvatio i razvio je svoj disciplinski sistem koji je odmah dao rezultate i dugoročno mi donio dobrobit”, piše ona.

Budući da joj je otac bio visoki stručni vojni veteran i kirug, njegovo iskustvo iz Specijalnih jedinica pomoglo mu je da upotrijebi neke neuobičajene taktike u odgajanju. “Nisam baš bila sretna što sam jedina petogodišnjakinja koja je imala inspekcije sobe i koja je morala sve svoje igračke posložiti prije nego što se izađe igrati van”, kaže Williams. “Međutim, to što me je tjerao da čitam enciklopediju svaki put kad bih počela ludovati po kući – bilo je nešto najbolje što je mogao učiniti.”
Strogi otac bi izabrao pojam iz enciklopedije i rekao “Nauči sve o tome pa ću te kasnije ispitati”.

Ovo je bila kazna u smislu da je morala odmah prekinuti što je radila, ali je cilj kazne bio da je zaokupi i pruži joj mentalni izazov. I djelovalo je. Osim što joj je pomogao da promjeni ponašanje, tatina metoda naučila ju je da, kad god joj je dosadno, uzme knjigu u ruke. To je, naravno, bivalo često i metoda je djelovala. Postala je odvjetnica i pisac široke kulture, sa mnogo ”enciklopedijskog” znanja. Još jedna dobra strana ovakve kazne, primjećuje Rheney, je to što dijete ima kontrolu nad svojom situacijom, jer je na njemu da odredi koliko će trajati izvršenje zadatka. Današnjim roditeljima Rheney daje nekoliko ideja kako ovu metodu primjeniti na modernu djecu: Osmislite igru traženja i ispravljanja pravopisnih i gramatičkih grešaka. Dodijelite im zadatak poput: “Pročitaj nešto o psima i nauči mi nabrojati i opisati pet različitih rasa.” Dajte im izazov u vidu pitanja: “Tko od vas može mami reći najviše stvari o lavovima?”. Ako od kazne napravite vrstu igre, odvratit ćete djecu od lošeg ponašanja ali im pružiti i mentalni poticaj koji će ih osloboditi dosade, koja je uzrok nestašluka, zaključuje Rheney Williams. Preuzeto sa: http://www.dnevno.hr


0 komentari:

Objavi komentar