04. 06. 2018.

ČUKLJEVI!!! Dame, ne dozvolite da vam se stopala potpuno deformišu zbog čukljeva…



Mnoge žene imaju problema sa čukljevima, a ni same ne znaju šta je to ustvari. Čukljevi su izrasline na zglobu nožnog palca, odnosno nakupine mineralnih soli koje vremenom dovode do potpunog iskrivljenja nožnog palce.


Čukljevi tako prave višestruke probleme od toga da estetski nije lijepo za vidjeti takvo deformisano stopalo, do toga što stvaraju nesnošljive bolove. Čukljeva se možeter iješiti operativnim zahvatom, ali i na prirodni način. Od mnogobrojnih načina liječenja prirodnim putem jedan od najefikasnijih metoda je liječenje gavezom. Gavez je jedina poznata biljka koja liječi i uklanja čukljeve – deformacije kosti palca, za koje moderna medicina nema nikakva rješenja osim bolne operacije.

Liječenje mašću i tinkturama gaveza može trajati i do godinu dana, ali valja biti uporan. Priprema lijeka od gaveza. Od gaveza se pripremaju čaj, oblozi, kupke, mast, tinktura i biljne kapi. Pripravci od ove biljke ne smiju se držati u metalnim posudama. Oblozi od gaveza veoma su cijenjeni. Sve što je potrebno je pomiješati nekoliko žličica osušenog mljevenog korijena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Namažite pastu na platno i prislonite na ranu.

Obloge obnavljajte svaka dva do četiri sata. Mast od gaveza učinkovita je kod ljudi i kod životinja. Ako je primijenite odmah kod svježe rane, sprečava trovanje krvi, a uz nju i najdublje rane zarastaju bez ožiljaka. Četiri do šest svježih, opranih korjenova, ovisno o veličini, sitno narežite i u oko 250 g ghee maslaca kratko prepržite, ostavite da stoji preko noći. Sljedeći dan zagrijte, procijedite kroz krpu i istisnite. Odmah napunite čiste plastične posude i pohranite u hladnjak. Napomena: Gavez se preporučuje samo za vanjsku upotrebu. Trudnice ne bi trebale koristiti gavez.

0 komentari:

Objavi komentar