26. 03. 2018.

Prave heroine: Ovo znaju samo majke koje su porodile carskim rezom


Majčinstvo nikada nije lahko – to je posao koji iziskuje mnogo odgovornosti i truda, ali donosi i veliku nagradu.

Sve one majke koje su carskim rezom donijele svoje bebe na svijet zaslužuju da ponosno nose svoj “ožiljak sreće”. Za carski rez potrebno je mnogo hrabrosti i snage, i samo majka i žena može se sa tim nositi na herojski način. Stoički podnose posljedice hirurške intervencije: Možda mislite da je carski rez uobičajna procedura, ali smatra se vrlo ozbiljnom operacijom koja nosi određene rizike i za majku i za bebu. Takođe, kako je veoma opasno da tokom porođaja budući otac ili ostali članovi porodice budu u operacionoj sali, žena mora skupiti hrabrost i proći kroz sve to potpuno sama. 

Ne znaju da li je sve prošlo u najboljem redu dok ne napuste operacionu salu: U ovom slučaju, rizik se ne završava rođenjem bebe. Kao i kod svake operacije, doktori ne mogu znati da li je sve prošlo kako treba dok anestezija ne prestane da djeluje. Malo ko zna da je majka tokom carskog reza svjesna – ne osjeća bol, ali osjeća pomijeranje u sebi. To je jako neprijatan, invazivan osjećaj, i ako ga prije toga niste iskusili, može biti traumatičan. Oporavak nakon carskog reza podnose kao prave heroine: Kada se beba rodi, cijeli svet majke okrenut je njoj i svoje obaveze ispunjava bez pogovora. Sve to zahtjeva organizaciju i promjene koje su često naporne. Bol i nelagodnost su neizbježni dio procesa oporavka nakon operacije.

Ovo još više ojačava majke, koje zaboravljaju na bol i snagom volje koju posjeduju još više se posvećuju svom novorođenčetu. Bez obzira koliko im je teško, one s osmijehom na licu i ljubavlju obavljaju sve svoje obaveze. Svaki neprospavan minut, svaka promjena pelena, svaki osmijeh i držanje bebe za ruku, kupanje i uspavljivanje, vrijedno je kada vidite da je beba mirno ušuškana u krevetac. Aplaudiramo svim onim majkama koje su obilježene ožiljkom zbog kog nikada neće zaboraviti koliko su jake. Zato, nosite taj ožiljak sa ponosom i nemojte ga sakrivati, jer nema svaka žena privilegiju da ga ima. Izvor: http://savrsena.com/

0 komentari:

Objavi komentar